Apu

Eturauhastulehdus on kiusannut minua vuosikausia, mutta sopivaa lääkitystä on vaikea löytää – Mikä avuksi? Apu-klinikka vastaa

KuvatGetty Images
Julkaistu 12.2.2023

Kysymys:

Olen 65-vuotias mies. Minulla on ollut krooninen eturauhastulehdus kymmeniä vuosia. Viime aikoina vaiva on pahentunut. Mikä tulehduskipulääke auttaisi ja sopisi parhaiten? Buranaa en voi käyttää kuin pari päivää. Lääkityksenä on nyt kokeilussa Expros 0,4 mg. Aiemmin käytin Xatral 10 mg. Se toimi aluksi, mutta ­sitten rupesi koskemaan, ja lääke oli pakko lopettaa. Olen erittäin herkkä kaikille lääkkeille. Käytössä on jo ­lämpötyynyt ja muut apukeinot.

Näytä vastaus

Vastaus:

Nykyään vaivasi yhteydessä puhutaan mieluummin kroonisesta lantion kipu­tilasta kuin eturauhastulehduksesta. Tyypillisiä oireita ovat lantion, alavatsan, välilihan ja nivusalueen kivut, joita on vaikea paikantaa. Virtsaamis­oireita esiintyy yli puolella potilaista. Oireista kärsii noin 14 prosenttia suomalaisista miehistä (urologian ja kirurgian erikoislääkäri Markku J. Leskinen).

Vaivaan ei tunneta parantavaa hoitoa. Bakteeri on oireen takana noin viidellä prosentilla potilaista. Yleensä käytetään tulehduskipulääkkeitä. Kroonisissa kiputiloissa amitriptyliini ja nortriptyliini ovat kokeilemisen arvoisia. Hoito aloitetaan pienellä annoksella. Käyttämäsi alfasalpaajat rentouttavat sileää lihasta virtsa­rakon kaulassa ja eturauhasessa. Kokeilisin Xatralia uudelleen, jos se nyt sopisi.

Tulehduskipulääkkeitä on useita, mutta niiden vaikutusmekanismi on sama. Voisit kokeilla pari viikkoa pitkä­vaikutteista etorikoksibia. Siihen tarvitaan resepti.

Kysy terveydestä, Avun asiantuntijat vastaavat

  • Reijo Laatikainen, ravitsemus
  • Pippa Laukka, hyvinvointi
  • Tapani Kiminkinen, yleislääketiede
  • Voit kysyä nettiosoitteessa apu.fi/teemat/apu-klinikka
  • Voit myös lähettää kysymyksesi: aputerveys@a-lehdet.fi tai postitse ”Apu-klinikka”, Apu, 00081 A-lehdet

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.