Tuulilasi

ESP-ajonvakautus

Kysymys:

Ihan tällainen kysymys esp:stä kun vaimokkeen kanssa asiasta kinastellaan.

Eli tiedän nyt suurinpiirtein miten esp-järjestelmä -08 Civicissä toimii, tai siis ainakin toimintaperiaatteet.Onko esp-järjestelmälle kuinka vahingollista jos leikkii espin päällä ollessa käsijarrulla?Järkevää se ei tietenkään ole koska esp yrittää tasata luiston mutta ymmärtääkseni esp toimii juuri silloin niinkuin sen pitääkin joten onko esp toimiessaan vahingollinen itselleen?

Vaimoke sanoo että pari tuttua huoltomiestä on sanonut tämän olevan vahingollista. Tottakai normaalista tekniikan käytön kulumisesta johtuvaa luonnollista kulumista voi esiintyä ja kaikki tavarat ikääntyessään ja käytössä kuluu. Jos esp toimisi koko ajan ajaessa ja olisi käytössä jatkuvalla syötöllä ymmärrän että luonnollista kulumista tapahtuu mutta kyse on siis siitä että kun auton laittaa luistoon käsijarrulla espin ollessa käytössä, meneekö se rikki? 

Näytä vastaus

Vastaus:

ESP ei ymmärrä, johtuvatko sen toiminnan herättävät pyörähdysanturin signaalit leikkimisestä vai tositilanteesta. Kummassakin tapauksessa se käynnistää abs-pumpun avulla jarruilla tapahtuvan ohjaustoiminnon, joka yrittää kammeta autoa suoraan. Järjestelmät on suunniteltu toimimaan näin, joten kyllä ne käyttöä kestävät. Toki kaikkien mekaanisten laitteiden käyttö aiheuttaa kulumista, mikä tietenkin on vahingollista, mutta ei mitenkään epänormaalia.

ESP voi kyllä toimillaan saada käsijarrukäännöksen tapahtumaan jonkin verran eri lailla kuin jos se ei olisi pelissä mukana, joten suosittelen katsomaan sille leikkimiselle riittävän väljän ja turvallisen paikan.

Julkaistu: 2.11.2012