Tuulilasi

Erikokoisen vararenkaan haittavaikutukset auton järjestelmiin

Tapio Ketonen

Kysymys:

Uuden auton täysimittainen vararengas voi olla tuumakooltaan pienempi kuin siihen lisävarusteina tilatut leveäprofiilisemmat erikoisvanteet. Kun useimmissa autoissa alkaa olla ajonvakautus-, luistonesto-, rengaspaineilmaisimia ja järjestelmiä, niin miten ne toimivat, jos vetävien pyörien “akselille” tuleekin erikokoiset pyörät esim. rengasrikon johdosta (koskee myös 4-vetoisia).

Korvaako auton takuu mikäli auton ajonvakautus-, abs- tai muu järjestelmä hajoaa korjauskuntoon ja syynä on halkaisijaltaan erikokoisten, “auton varusteiden” mukaisten pyörien sekakäyttö.

Näytä vastaus

Vastaus:

Autoon asennettavat renkaat voivat olla alkuperäistä leveämmät, mutta niiden läpimitta ei saisi oleellisesti poiketa alkuperäisestä. Rengasnormit ilmoittavat eri rengaskokoja vastaavat toisten poikkileikkaussuhteiden ja vannehalkaisijoiden rengaskoot. Tarkimmin näiden erot käyvät ilmi kullekin rengaskoolle ilmoitetusta vierintäkehän pituudesta.

Rengaspaineilmaisimet tuskin toimivat varapyörällä, sen anturijärjestelmä pitäisi olla asennettuna varapyörään ja ohjelmotuna valvontajärjestelmään. Joissakin autoissa rengaspaineiden heitoista varoitetaan pyörien vierintäkehien eron aikaansaaman pyörintänopeuseron perusteella. Tällöin pienemmän pyörän käyttö saa järjestelmän varoittamaan alhaisesta rengaspaineesta.

ABS toiminee jotenkin, sillä sehän varautuu laskemaan jarrupainetta, jos pyörä alkaa lukkiutua. Ajonvakautuksen toiminta voi hieman kärsiä, mutta tuskin kuitenkaan oleellisesti.

Korjaamokuntoon väärän kokoinen pyörä ei järjestelmiä saa. Jos pyörimisnopeuksien ero on liian suuri, silloin järjestelmät voivat kytkeytyä pois toiminnasta, mutta seuraavan käynnistyksen yhteydessä tapahtuva automaattinen toiminnan tarkistus palauttaa ne jälleeen toimintaan.

Jos yksi vetävistä pyöristä on muita pienempi, tasauspyörästö joutuu pyörimään hieman enemmän, mutta tuskin siitä on suurempaa haittaa. Täysin kiinteällä nelivedolla yksi erikokoinen pyörä saa aikaan ylimääräistä renkaiden kulumista. Pitkittäisellä tasauksella varustetussa nelivetojärjestelmässä tätä ei tapahdu.

Julkaistu: 7.1.2009

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.