
Kysymys:
Olen yli 70-vuotias mies. Mistä apu, kun ei seiso – vai oliko tämä tässä?
Vastaus:
Erektiohäiriö, ikä ja testosteroni
Erinomaista, että päästään kertaamaan tätä monta parisuhdetta ankeuttavaa asiaa. Olen eri yhteyksissä välittänyt, että hyvää toivoa on, minkä vuoksi miesten on tultava vastaanotolle puhumaan.
Suomessa erektiohäiriön yleisyys on 40–70-vuotiailla miehillä tutkimusaineistosta riippuen 60–75 prosenttia. Iän myötä esiintyvyys ja vaikeusaste lisääntyvät (urologian erikoislääkäri Otto Ettala).
Moni ajattelee, että kyseessä olisi ensisijaisesti testosteronin vaje. Jos potilaalla on tyypillisiä oireita, kuten erektiohäiröitä (aamuseisokit hiipuvat), seksuaalinen halun ja aktiviteetin heikentymistä, väsymystä, ärtyneisyyttä, masentuneisuutta, keskittymiskyvyn puutetta, fyysisen suorituskyvyn heikentymistä ja huonounisuutta, testosteronin mittaaminen on aiheellista.
Näyte pitää ottaa aamulla mieluummin muutaman kerran parin viikon välein, eikä senioreille ei ole yleisesti hyväksyttyä viitealueen alarajaa. Lihavuus alentaa merkittävästi testosteronitasoa. Korvaushoidon aloittaminen tulee antaa asiantuntijan hoidettavaksi. Oireettoman testosteronia ei tule tutkia.
Erektiohäiriö ja erektiolääkkeet
Erektio on voimakkaasti verenkierrollinen tapahtuma. Sen vuoksi sen häiriö saattaa olla ensimmäinen merkki erityisesti pienten suonten valtimonkovettumataudista. Potilaan riskit kartoitetaan: tupakointi, diabetes, verenpainetauti, rasva-arvot ja liiallinen alkoholinkäyttö. Toki tarkastetaan eturauhanen ja sukuelimet.
Perusselvitysten ja niiden laukaisemien toimenpiteiden jälkeen aloitetaan erektiolääke (PDE5-estäjät). Niiden klassikko sildenafiili eli Viagra tuli markkinoille vuonna 1998 ja mullisti erektiohäiriön hoidon.
Valmisteita on nyt markkinoilla neljää sorttia. Vaikutusaika vaihtelee. Jokaisella saadaan noin 80 prosentissa tapauksista tyydyttävä erektio.
Itselläni on paras kokemus tadalafiilista, kun sitä otetaan joka aamu 5 milligrammaa. Se on myös edullinen.
Jos tablettilääke ei auta, paisuvaiskudokseen ennen yhdyntää pistettävä lääke toimii yleensä. Sen käyttö ei ole niin vaikeaa kuin voisi kuvitella.
Kysy terveydestä, Avun asiantuntijat vastaavat
- Reijo Laatikainen, ravitsemus
- Pippa Laukka, hyvinvointi
- Tapani Kiminkinen, yleislääketiede
- Voit kysyä nettiosoitteessa apu.fi/teemat/apu-klinikka
- Voit myös lähettää kysymyksesi: aputerveys@a-lehdet.fi tai postitse ”Apu-klinikka”, Apu, 00081 A-lehdet
Kysy ja asiantuntijamme vastaavat
Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.