Apu

Emättimen paha haju on jatkunut puoli vuotta ja pahenee yhdynnän jälkeen – Voivatko lääkkeet muuttaa emättimen bakteerikantaa? – Apu-klinikka vastaa

Synnytysten- ja naistentautien erikoislääkäri, lääketieteen lisensiaatti

KuvatAll Over Press
Julkaistu 4.10.2020

Kysymys:

Huolenani on ollut paha haju emättimestä noin puoli vuotta. Olen lukenut bakteerivaginoosista ja hakenut apteekista emätinpuikkoja siihen. Haju pysyy poissa päivän tai kaksi. Haju on todella kiusallinen. Se pahenee yhdynnän jälkeen. Olen 65-vuotias. Perussairauksia on paljon: psori, sepelvaltimotauti, verenpainetauti, diabetes, kilpirauhasen vajaatoiminta. Lääkitys on tautien mukainen. Käytän myös maitohappovalmistetta. Voivatko lääkkeet muuttaa emättimen bakteerikantaa? Vai mistä johtuu vaivani? Olen 164 cm pitkä ja painan 80 kg. Ylipainoa on, mutta en saa sitä pois. Olen aina syönyt säännöllisesti ja terveellisesti.

Näytä vastaus

Vastaus:

Kiusallinen vaiva tosiaan, vaikka kysymys ei ehkä varsinaisesti ole sairaudesta. Jos sinulla ei ole minkäänlaisia emätin- tai ulkosynnytinoireita, ei tilanteelle välttämättä tarvitse tehdä mitään.

Se, että vaivasi aina paranee muutamaksi päiväksi maitohappobakteerivalmisteilla, voi kuitenkin viitata emättimen mikrobikannan eli mikrobiomin häiriöön ja lievään, jatkuvaan emätintulehdukseen.

Käyttämäsi maitohappobakteerivalmiste alentaa emättimen pH:ta, mikä suosii emättimen hyvinvoinnin kannalta edullisen mikrobiomin kehittymistä ja kasvua.

Kun hoito loppuu, tilanne voi uudelleen häiriintyä korkeista verensokereista tai estrogeenin puutteesta. Vaihdevuosien jälkeinen veren matala estrogeenipitoisuus voi haurastuttaa emättimen limakalvoja ja näin lisätä kroonisen tulehduksen riskiä.

Paikallisestrogeeni voi auttaa

Tilannetta voisi korjata aloittamalla paikallisestrogeenihoidon. Alkuun estrogeenia tulisi laittaa emättimeen joka ilta kahden viikon ajan, ja sen jälkeen kaksi kertaa viikossa. Myös maitohappobakteerivalmistetta voisi laittaa emättimeen 1–2 kertaa viikossa. Näillä keinoilla limakalvot vahvistuisivat ja emättimen pH pysyisi tasaisesti matalana.

Kerrot, että syöt terveellisesti ja säännöllisesti. Se on hyvä myös emättimen mikrobiomin ja terveyden kannalta.

Painonpudotus on vaikeaa, jos on erilaisia tuki- ja liikuntaelinten sairauksia.

Vesijumppa ja vesijuoksu ovat nivel- ja selkäystävällisiä liikuntamuotoja. Liikunta voi auttaa painonhallinnassa, mutta se vaikuttaa edullisesti sokeritautiin muutoinkin.

Mikäli gynekologikäynnistäsi on aikaa, suosittelisin käymään kertaalleen tarkastuksessa. Myös kutsun lakisääteiseen irtosolu-/HPV-kokeeseen pitäisi tulla tänä vuonna, ellet ole jo ollut siinä.

Kysy terveydestä, Avun asiantuntijat vastaavat:

  • Reijo Laatikainen, ravitsemus
  • Katja Murtoniemi, naistentaudit
  • Tapani Kiminkinen, yleislääketiede

Voit kysyä nettiosoitteessa apu.fi/teemat/apu-klinikka

Voit myös lähettää kysymyksesi: aputerveys@a-lehdet.fi tai postitse ”Apu-klinikka”, Apu, 00081 A-lehdet.

Päivitetty 4.10. – Ilmestynyt 12.7.2020

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.