Apu

Voiko koronavirus tarttua marjoista tai hedelmistä, jos niitä ei pese? – Apu-klinikka vastaa

KuvatAll Over Press AOP
Julkaistu: 31.8.2021

Kysymys:

Voiko korona tarttua pesemättömistä hedelmistä tai marjoista? Olen miettinyt tätä etenkin hedelmiä ostaessani. Yleensä pesen hedelmät lämpimällä vedellä, mutta marjoja en. Perheemme lapset eivät vielä ole saaneet molempia rokoteannoksia, joten pitäisikö asiaan kiinnittää huomiota?

Näytä vastaus

Vastaus:

Kysymyksesi on varmaan monilla muillakin mielessä. Kysymys on kuitenkin hyvin kiperä. Teoriassa voisi olla mahdollista, että sairastunut koskettaa tai aivastaa pakkaamattomaan tai pakattuun elintarvikkeeseen, ja pian tämän jälkeen terve henkilö koskettaa samaa elintarviketta suojaamattomalla kädellään ja sen jälkeen kädellä nenäänsä tai silmäänsä ja siten saa infektion.

Tein aiheesta kirjallisuushaun, mutta en valitettavasti löytänyt tutkittua tietoa aiheesta. Tarkka vastaus kysymykseesi on siis jossain määrin hämärän peitossa. Jos elintarvikkeet olisi tunnistettu selväksi tartunnan lähteeksi, niiden käyttöä, esillepanoa ja jakelua varmaankin säädeltäisiin eri tavalla. Nythän elintarvikkeita koskevia määräyksiä ei ole muutettu mitenkään, toisin kuin kokoontumis- ja tapaamistilanteiden ohjeita, jotka ovat jatkuvasti tarkastelussa.

"Pakkaamattomien elintarvikkeiden ei tiedetä välittäneen tartuntoja, joten niiden osuutta ei pidetä merkittävänä taudin leviämisessä."
Ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen

Turvaudun siten suomalaisen Ruoka­viraston ja WHO:n tietoihin. Koronavirus ei viraston ja WHO:n mukaan säily eikä lisäänny elintarvikkeissa. Pakkaamattomien elintarvikkeiden ei tiedetä välittäneen tartuntoja, joten niiden osuutta ei pidetä merkittävänä taudin leviämisessä. Myöskään ruoan valmistuspintojen tai ottimien välityksellä leviämistä ei pidetä merkittävänä. Kaikkiin elintarvikkeisiin pätevät ruoan valmistamisen ja käsittelyn perusohjeet.

Siten uskoisin, että hedelmien pesu riittää. Ei liene tarpeen kuoria hedelmiä, joita ei ole aiemminkaan kuorinut. Marjojen pesu siivilän läpi voisi yleisesti ottaen olla hyvä idea, vaikka marjojen kuivaksi saaminen pesun jälkeen onkin jossain määrin haastavaa. Joissakin maissa, esimerkiksi Italiassa, on pakollista käyttää hedelmä- ja kasvistiskeillä kumihanskoja. En kuitenkaan tiedä, onko tällä mitään merkitystä koronatartuntojen ehkäisyssä.

Kysy terveydestä, Avun asiantuntijat vastaavat:

  • Reijo Laatikainen, ravitsemus
  • Jatta Rautkorpi, naistentaudit
  • Tapani Kiminkinen, yleislääketiede
  • Voit kysyä nettiosoitteessa apu.fi/teemat/apu-klinikka
  • Voit myös lähettää kysymyksesi: aputerveys@a-lehdet.fi tai postitse”Apu-klinikka”, Apu, 00081 A-lehdet.

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.