Tuulilasi

Ekoauto testin autot valittiin CO2-päästöjen perusteella

Tapio Ketonen

Kysymys:

Miksi ekoautotestissä oli 308 90,jossa ei ole hiukkassuodatinta.308 110 hdi jossa se on maksaa vain 1000e enemmän. Konehan on sama jota esim.citroenissa käytetään. Kun suhteuttaa hiukkaspäästöt ja kulutuksen kasvun citroenin arvoihin, olisi 308 saanut 793 pistettä. Olisi normaaliautojen ykkönen.

Näytä vastaus

Vastaus:

Testiin valittiin kunkin merkin ja mallin pienimmillä CO2-päästöillä kulkevat versiot. Niinpä esimerkiksi Hyundai i30 tuli mukaan 66 kW tehoisena, vaikka sisarmalli Kia Cee´din teho oli 84 kW. Jossittelun varaahan aina on, mutta alkuvalinnassa ei kiinnitetty huomiota mihinkään muuhun kuin CO2-päästöön.

Raati päätti loppukokouksessaan nostaa hiukkaspäästöjen painoarvoa, joten niiden osuudesta tuli tänä vuonna aiempaa ratkaisevampi. Sikäli olisi tietenkin ollut paikallaan valita mukaan vain autoja, joissa on hiukkassuodatin. Tämä on kuitenkin sitä kuuluisaa jälkiviisautta.

Julkaistu: 5.3.2008

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.