Tuulilasi

Eikö merkkihuoltopalvelut olekaan vapautuneet Suomessa?

Tapio Ketonen

Kysymys:

Vaihdoimme edellisen Suzuki Grand Vitaran uuden karheaan esittely Vitaraan, koska olimme olleet malliin ja sen ominaisuuksiin todella tyytyväisiä.  Uusi auto on toiminut hyvin ilman murheita, kunnes teetetimme ensimmäisen 15t huollon valtakunnallisessa huoltokorjaamoketjussa.  Uudessa Vitarassa on öljyn ikä (oil life) -ilmaisin monitoiminäytössä, ja tätä huolto ei kyennyt nollaamaan Bosch-testilaitteella.  Huoltoliike oli yhteydessä Boschin edustajaan, joka ilmoitti että Suzuki ei ole luovuttanut kyseisen mallin ohjelmaa testerille.

Hetken kuluttua syttyi sitten mittaristoon merkkivalo, joka ilmoitti öljyn vaihtotarpeesta.  

Soitin maahantuojan tekniseen tukeen, selitin tilanteen ja kysyin neuvoa, koska jossain autoissa tällaisen ilmoituksen voi kuitata kotikonstein.  Sain hyvin tympeän vastauksen, että vain merkkihuolto voi nollata tämän varoitusvalon.  Kysyin voiko autolla silti ajaa normaalisti? Vastaus: “Joo voihan sillä ajaa, mutta hetken päästä mittaristoon syttyy asteittain lisää ja lisää erilaisia häiriöilmoituksia, koska tuota öljyn vaihtoilmoitusta ei ole nollattu.”  Kysyin, että eikö tällainen ole ristiriidassa avoimen kilpailun kanssa.  Hän ilmoitti, että tällainen käytäntö on monella muullakin merkillä.

Huoltoliikkeessä, jossa Suzukin huollatimme, ei vastaava tapausta ole tullut vastaan minkään muun merkin kohdalla,  joten olisi kiva tietää onko tämä yleinenkin ongelma.  

Taitaa olla merkin vaihto, kun seuraava auton vaihto on käsillä.

Näytä vastaus

Vastaus:

Kyselin asiasta Suzuki Motor Finland Oy:stä. Vastaus oli tällainen:

Tämä merkkivalo on siis vain GV dieselissä. Noudatamme tässäkin asiassa valmistajan antamia ohjeita, ja valtuutetut Suzuki-merkkihuollot nollaavat merkkivalon 15.000 km huollossa.

Näyttää siltä, ettei huoltoliike, joka tässä tapauksessa on huollon suorittanut, täytä Suzuki-merkkihuollon standardeja.

Mikäli ko. huoltoliike haluaa päivittää osaamisensa ja laitteensa ajan tasalle, pyydän olemaan yhteydessä Suzuki –huolto-osastoomme.

Tämä liirumlaarum kertoo, että näemmä Suzuki yrittää päästä rahastamaan huoltotiedoista mahdollisimman tehokkaasti. Korjaamo voi hankkia tarvittavat tiedot ja testerit, mutta ne on mahdollista hankkia ainoastaan Suzuki Motor Finlandin kautta.

Seuraavaksi laitoin asiasta kyselyn Robert Bosch Oy:lle. Sieltä tuli jo merkittävästi fiksumpi vastaus, josta laitan tähän lyhennelmän.

Boschilla on palveluksessaan yli 300 henkilöä, joiden tehtävänä on päivittää huoltotesterien ohjelmistoja. Tämä tapahtuu joko siten, että Bosch ostaa valmistajalta testausohjelmistot ja muuntaa ne sitten omiin testereihinsä sopiviksi, tai sitten Boschin väki ottaa itse selville, miten auton elektroniikka toimii ja tekee itse tarvittavan ohjelmointityön. Myös ostetut ohjelmistot on sovitettava Boschin laitteisiin, joten käytännössä nekin joudutaan ohjelmoimaan pääosin uudelleen.

Boschilla on pyrkimyksenä, että uusien automallien huoltamisessa tarvittavat ohjelmistot olisivat käytettävissä noin puoli vuotta auton markkinoilletulon jälkeen. Jostakin syystä Suzukin kohdalla tämä ei ole toteutunut. Vastauksen antaja arveli, että kyseessä on ollut unohdus, ihmisethän näitä tekevät, hän tuumaili. Toinen syy voisi olla, että kyseessä on vähemmän yleinen malli, eikä kukaan ole osannut kaivata sen ohjelmistoa. Saksaan ilmoitettu puute ohjelmistossa tuli kuulema sinnekin yllätyksenä.

Joka tapauksessa Saksasta tulleen tiedon mukaan kyseinen ohjelmisto on nyt kehitteillä, ja se on ilmeisesti tulossa ensi vuoden alkupuolella tulevaan päivitykseen ESI 2013/1, mahdollisesti jo versioon 2012/4 eli tämän vuoden lopulla. Eli viimeistään ensi vuonna diesel-Suzukienkin huoltaminen onnistuu myös muualla kuin merkkikorjaamolla.

Kyseinen öljyn iän ilmaisin on hiukkassuodattimilla varustetuissa autoissa tarpeen, koska öljyn vanheneminen lisää pakokaasujen joukkoon joutuvien hiukkasten määrää. Se taas nostaa hiukkasten polttamisessa syntyvän tuhkan määrää. Tuhkan kertyminen suodattimeen lopulta tukkii sen, jolloin kallis suodatin joudutaan uusimaan.

Ilmaisin ei sinänsä analysoi öljyn laatua, se vain laskee, miten paljon polttonestettä on syötetty moottoriin. Niinpä se on common rail -ruiskutusjärjestelmän ohjausjärjestelmän yhteydessä. On myös tärkeää, että hiukkassuodattimilla varustettujen autojen moottoreissa käytetään suositeltuja öljylaatuja, jotta tuo tuhkan muodostuminen pysyisi kurissa.

Julkaistu: 6.6.2012

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.