Tuulilasi

Ei talvikunnossapitoa

Tapio Ketonen

Kysymys:

Ainakin Tampereella on omakotitaloalueilla pelkkiä liikennemerkin lisäkilpiä, jotka ilmoittavat ettei alueen jalkakäytävillä ole talvikunnossapitoa. Tuntuu ymmärrettävältä viestiltä, auraa ja hiekkaa on turha odottaa. Mutta mitä se tarkoittaa käytännössä: pitääkö jalkakäytäviä kuitenkin käyttää jalankulkuun vai saako kävellä kapean kadun ajoradan reunassa? Mitä jos liukastuu moisella jalkakäytävällä, entä jos jää ajoradalla auton alle? Vai onkohan ilman liikennemerkkiä olevilla lisäkilvillä edes mitään arvoa?

Näytä vastaus

Vastaus:

Tuntuu aika pahasti urbanisoituneen ihmisen ongelmalta. Jos käyttökelpoista jalkakäytävää ei ole, toimitaan  kuten Suomen kymmenillätuhansilla maantiekilometreillä on aina toimittu. Tieliikennelain 40 § sanoo näin:

Missä jalkakäytävää tai piennarta ei ole tai milloin sillä kulkeminen ei käy haitatta päinsä, jalankulkijan on käytettävä pyörätietä tai ajoradan reunaa.

Pyörätiellä jalankulkijan on yleensä käytettävä sen reunaa.

Ajoradalla jalankulkijan on ensisijaisesti käytettävä sen vasenta reunaa, jollei oikean reunan käyttäminen ole kulkureitin tai muiden syiden vuoksi turvallisempaa.

Jalkakäytävällä liukastumisesta on kiinteistonomistaja tai esimerkiksi kaupungin hoitamilla jalankulkuväylillä kaupunki vastuussa, jos aluetta on hoidettu poikkeavan huonosti, ja jalankulkija sen takia loukkaantuu. Tietä tai jalkakäytävätöntä katua hoidetaan ensisijaisesti ajoneuvoliikennettä varten, joten esimerkiksi liukkaudentorjuntaa ei niiden reunoihin tehdä. Kyllä siellä kuljetaan ihan omalla vastuulla.

Julkaistu: 27.10.2012

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.