Tuulilasi

E85 polttoainetta ei saatavilla Suomesta

E85 polttoainetta ei saatavilla Suomesta

Tapio Ketonen

Kysymys:

Asun ruotsissa ja minulla on saab 9-3 bioPower.Ajan täällä E85 polttoaineella. Kysyisin vaan että onko suomessa tätä polttoainetta?

Näytä vastaus

Vastaus:

Ei ole, eikä tule. Meillä ei onneksi käytetä ympäristön kannalta yhtä kyseenalaisia polttoaineita. Etanolin tuottamiseen tarvittavan sokeriruo’on kasvattamiseksi Brasiliassa kasketaan valtavia määriä sademetsiä.

EU on asettanut velvoitteeksi biokomponentin lisäämisen liikenteen polttonesteisiin. Niinpä jo nyt bensiiniin lisätään hieman etanolia. Tämän säännöksen ympäristöystävällisyys on kuitenkin asetettu kyseenalaiseksi, joten voi käydä niinkin, että sääntöä muutetaan.

Pahin ongelma on, että etanolin tuottaminen vaatii paljon öljyä eri muodoissaan. Saavutettava hyöty voi jäädä vähäiseksi, pahimmillaan voi jopa käydä niin, että joudutaan käyttämään toista litraa öljyä, jotta saadaan tuotetuksi yhtä öljylitraa vastaava energiamäärä etanolin avulla.

Julkaistu: 29.2.2008

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.