Tuulilasi

E10 ja tyhjäkäynti

Tapio Ketonen

Kysymys:

Toinen tankillinen 95E10:tä menossa ja yhden vaikutuksen olen huomannut: kovemmilla pakkasilla (-10 tai alle) aiemmin tyhjäkäyntinopeus oli pitkälti toista tuhatta kierrosta, vaikka moottori oli jo lämmennyt, vasta pidemmän ajon jälkeen laski normaaliin 700 kierrokseen. E10:llä käy jo aivan kylmänä reilua tuhatta ja laskee nopeasti alle sen. Kyseessä on jopa parannus, välillä kova tyhjäkäynti on hieman ärsyttänyt. Johtuukohan etanolin happipitoisuudesta vai mistä? Mitään muuta muutosta ei ole tapahtunut ja kaiken pitäisi olla kunnossa,

Näytä vastaus

Vastaus:

Periaatteessa E10-bensan pienemmän energiasisällön pitäisi vaikuttaa juuri noin, mutta ero on kuitenkin niin pieni, että se tuskin on tyhjäkäynnin asettumisen syynä. Veikkaisin jotakin tilapäistä muutosta seoksenmuodostuksessa, esimerkiksi jokin likakerääntymä on lähtenyt liikkeelle ja palauttanut tyhjäkäynnin lähemmäs sitä mikllaisena sen pitäisikin olla.

Julkaistu: 12.3.2011

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.