Tuulilasi

E10 ja lambda-anturi?

Tapio Ketonen

Kysymys:

Toyota Yariksessa, automaatti vm 2004 syttyi häiriövalo: ota yhteyttä huoltoon. Vein korjaamolle, vikamuisti luettu: lambda-anturin lämmitys, hetkellinen vika – vikamuisti tyhjennetty – seurattava sytyttääkö uudestaan. Lyhyttä kaupunkiajelua kesti, mutta tänään valo syttyi moottoritiellä uudelleen, jotenkin tuntui nopeuden nostaminen nihkeältä. Tuli pakosti mieleen kysymys: olisiko siirtyminen E10-bensan käyttöön mahdollisesti yhteydessä tähän vikaan?

Näytä vastaus

Vastaus:

Vaikka E10-bensan syyksi nykyisin väitetäänkin vaikka mitä, aina vaimon tai koiran karkaamisesta ja renkaan puhkeamisesta lähtien, niin ei se nyt sentään niin ihmeellistä ainetta ole, että se tuhoaisi autot. Lambda-anturin eli pakokaasujen jäännöshappitunnistimen toiminnalle oleellisen lämmityksen toimintaan ei käytettävä polttoneste vaikuta mitenkään. Kyseessä lienee aivan tavallinen tilapäinen katkos, liekö sitten siinä anturissa vai anturille virtaa tuovassa johdossa. Ilmeisesti katkos esiintyy vain silloin tällöin, ja tietenkin lämmityspiuha johtaa virtaa aivan oikein silloin, kun auto on korjaamolla. Näinhän ne yleensä aina toimivat.

Koska lämmityksen toimimattomuus vaikuttaa päästöihin, saattaa hyvinkin olla, että moottorinohjaus kytkeytyy vikatilaan, jolloin moottorista irtoaa tehoa vain vähän normaaliin verrattuna. Silläkin yritetään saada käyttäjä viemään auto mahdollisimman pian korjaamolle.

Julkaistu: 28.2.2011

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.