Tuulilasi

e10 bensa vai joku muu vika?

Tapio Ketonen

Kysymys:

Mun fiatin (punto) polttoaineen suihkutushäiriö merkkivalo on ollut muutaman kerran  päällä sen jälkeen kun aloin tankkaamaan  tätä uutta bensalaatua!    Ajelin kuitenkin varovasti autolla vaikka merkkivalo paloi! pitääkö viedä jonnekin näytille? auttaako kun bensatankki on täynnä pakkasilla?

Näytä vastaus

Vastaus:

Moottorin häiriövalo (MIL, Malfuction Indication Light) saattaa joskus syttyä jostakin satunnaisesta syystä. Enpä oikein usko, että syttyminen johtuisi pienestä bensan etanolipitoisuuden noususta. Jos valo jää seuraavan käynnistyksen yhteydessä sammuksiin, kyseessä lienee juuri tällainen tilapäinen häiriö.

Hankalampi tilanne on silloin, jos auto pitäsi lähiaikoina viedä katsastukseen. Ensinnäkään katsastuksessa se ei saa palaa. Jos auto on vuosimallia 2001 tai uudempi, sille tehdään katsastuksessa OBD-testi, eli testeri liitetään OBD-pistokkeeseen. Jos merkkivalo on hiljattain palanut, tästä voi olla tieto vikamuistissa. Tällöin autoa ei hyväksytä katsastuksessa. Tällöin on mentävä korjaamolle.

Vikamuisti nollautuu mm. siten, että akun johdon annetaan olla hetken aikaa irti. Tämä kuitenkin samalla nollaa myös radion muistin, ja radio saattaa vaatia turvakoodin syöttämistä toimiakseen. Jos autolla ajetaan hieman enemmän eli pitempiä matkoja useampaan otteeseen, ja valo pysyy pimeänä, silloin vikamuisti tyhjenee itsekseen.

Julkaistu: 14.2.2011

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.