Apu

Mitä ehkäisyä uskaltaisin kokeilla? – E-pillerit aiheuttivat kuivuutta ja yhdyntäkipuja – Apu-klinikka

KuvatAll Over Press AOP
Julkaistu: 6.3.2021

Kysymys:

Mitä ehkäisyä uskaltaisin nyt kokeilla, kun en ole vuosiin käyttänyt mitään hormonaalista ehkäisyä e-pillereiden aiheuttamien oireiden takia? E-pillerit aiheuttivat hiivatulehduksia, kuivuutta ja yhdyntäkipuja, joihin ei auttanut edes merkin vaihto tai liukuvoide. Kondomi ei ole toimiva vaihtoehto ainakaan pidemmän päälle.

Näytä vastaus

Vastaus:

Raskaudenehkäisymenetelmää valitessa on tärkeää huomioida ikä ja yleinen terveydentila sekä käytössä olevat lääkitykset. Huomioon otetaan myös mahdolliset hormonitoiminnan ongelmat sekä aiemmin käytössä ollut ehkäisymuoto. Todennäköisimmin ehkäisymenetelmää haluaa jatkaa silloin, kun se on itselle luonteva ja sopiva eikä aiheuta hankalia sivuvaikutuksia. Mikä aiemmin tuntui hyvältä tai huonolta, saattaa myös ­muuttua vuosien kuluessa.

Tällä hetkellä suosiossa tuntuu olevan luonnollisuus ja mahdollisimman matala ulkopuolisen hormonin määrä. Matalahormonisten e-pillerien tyypillinen sivuvaikutus ovat kuvaamasi emättimen limakalvo-ongelmat. Toinen tyypillinen harmi on tiputteluvuoto kesken kierron. Kaikille näitä ei kuitenkaan aiheudu.

Markkinoille on viime vuosina tullut paljon uudentyyppisiä ehkäisypillereitä, joiden hormonit saattaisivat sopia sinulle paremmin.

E-pillereille on vaihtoehtoja

Pillereiden lisäksi on muitakin vaihtoehtoja. Ehkäisyrengas lisää usein emättimen kosteutta ja tukee sen normaalia laktobasillibakteerikantaa.

Kaikenikäisille ja myös synnyttämättömille naisille voi yleisellä tasolla suositella hormonikierukkaa, joka on hieno suomalainen keksintö. Sitä on kehitetty 70-­luvulta lähtien, ja nykyään tarjolla on pienikokoisia ja miedompia hormoni­kierukoita alkuperäisen valmisteen ohella.

Toisin kuin muut hormonaaliset ehkäisymenetelmät, kierukka ei estä munasarjojen omaa hormonituotantoa ja on siten hyvin lähellä luomutilannetta. Hormonikierukka usein niukentaa vuotoja ja helpottaa myös kuukautiskipuja.

Täysin hormoniton vaihtoehto on kuparikierukka, mutta sen haittana on usein runsastuva kuukautisvuodon määrä. Suosittelen sinua hakeutumaan vastaanotolle pohtimaan vaihtoehtoja, jotta löydätte juuri teille sopivan ja ­luotettavan ehkäisymenetelmän.

Kysy terveydestä, Apu-klinikan asiantuntijat vastaavat:

  • Reijo Laatikainen, ravitsemus
  • Jatta Rautkorpi, naistentaudit
  • Tapani Kiminkinen, yleislääketiede
  • Voit kysyä nettiosoitteessa apu.fi/teemat/apu-klinikka Voit myös lähettää kysymyksesi: aputerveys@a-lehdet.fi tai postitse”Apu-klinikka”, Apu, 00081 A-lehdet.

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.