Tuulilasi

E-85 etanolin käyttö Suomessa tuskin toteutuu

Tapio Ketonen

Kysymys:

Asun Ruotsissa ja omistan SAAB 9-3 biopower auton joka kulkee bensalla ja E-85 etanolilla. Kysyisin että myydäänkö tätä autoa Suomessa ja onko E-85:tä saatavissa? Tämä asia on aika yleinen puheenaihe täällä suomalaisten keskuudessa. Olisin erittäin kiitollinen vastauksesta.

Näytä vastaus

Vastaus:

Varmaankin auton saa tilatuksi myös Suomeen, mutta siinä ei ole järkeä. Meillä ei E85-seosta ole, eikä näillä näkymillä tule. Bensalla on siis ajettava.

Periaatteessa Suomessa on tilanne se, että jos täällä ajetaan autolla, jonka säiliössä on tuota E85:ttä, niin autosta pitäisi maksaa valtiolle polttoainemaksu. Sen suuruus on 330 euroa päivältä, ja se pitää maksaa etukäteen. Jos maksua ei ole maksettu etukäteen, se peritään korotettuna. Tilanne on sama kuin jos ajaisi polttoöljyllä. Näin siis periaatteessa.

Käytännössä tuskin Haaparannassa E85:ttä tankanneen ruotsalaisen etanoliauton tankin sisältöä poliisi ja tulli tuskin ryhtyvät tutkimaan. Arvelisin, että ensimmäiselle ruotsalaisautolle määrätystä polttoainemaksusta nousisi sellainen kansainväliset mittasuhteet saavuttava meteli, että Suomen viranomaiset eivät sellaista uskalla käynnistää.

Julkaistu: 14.5.2008

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.