Tuulilasi

DSG-vaihteiston 6 ja 7 vaihteisen mallin kulutusero lähes olematon

Tapio Ketonen

Kysymys:

Ketosen vastaus DSG-vaihteiston 6 ja7 pykäläisen kulutuseroja koskevaan kysymykseen oli mielestäni epätäydellinen. Vastasit että ei vaihteiden määrä vaikuta kulutukseen. Totta, mutta ainakin jos puhutaan nimenomaan VW:n kaksoiskytkin DSG vaihteistosta niin 6-vaihteinenhan on öljyssä toimiva, ja 7vaihteinen “kuiva” . Tämä ero tosiaan aiheuttaa pienen kulutuseron, ei todellakaan vaihteiden määrä sinänsä !

Näytä vastaus

Vastaus:

Kulutuserosta ei löytynyt tarkkoja tietoja. VW ilmoittaa, että 7-vaihteisella DSG-vaihteistolla varustettu 90 kW Golf TSI kuluttaa 0,4 l/100 km vähemmän kuin kuusivaihteisella käsivaihteistolla varustettu. Se myös kuluttaa 20 % vähemmän kuin perinteisellä automaattivaihteistolla ja momentinmuuntimella varustettu auto. Suoraa vertailua ei ole julkistettu, joskin seitsenvaihteisen kerrotaan tarjoavan paremman hyötysuhteen juuri tuon kuivuuden ansiosta.

Kulutusero lienee käytännössä likimain olematon, mutta toki suuren öljymäärän kirnuaminen vaihteistossa haaskaa energiaa.

Kuusivaihteisessa on öljyä 6,5 litraa, seitsenpykäläisessä 1,7 litraa. Se on kevyempikin, 70 kg vastaan kuusivaihteisen 93 kg. Kuusilovisen öljy voi olla jopa 140-astesita, joten kyllähän sitä energiaa nieman kuluu lämmitykseenkin. Seitsenvaihteinen kestää enintään 250 Nm vääntöä, kuusivaihteiselle saalitaan 350 Nm.

Julkaistu: 30.10.2008

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.