Tuulilasi

Downsizingista ja melusta

Kysymys:

Olen tuulilasin kestotilaaja, kiinnostaisi Downsizingista tietää, että onko tavallisella ottomoottorilla joka käyttää 95E E10 polttoainetta mahdollista saavuttaa ominaismomentti 200 Nm/litra? Ja millä konsteilla, Melusta vielä, Sähköjuna on hiljainen kulkupeli, voidaanko tavallisella polttomoottorilla varustettu auto tehdä sisältä yhtä hiljaiseksi? jos voidaan, niin millä konsteilla?

Näytä vastaus

Vastaus:

En ole kuullut termiä ominaismomentti, joten en tiedä, mitä sillä tarkoitetaan. Ei sitä Googlellakaan löytynyt. Ominaisteho sen sijaan on yleinen käsite, sen yksikkö on kilowattia tai hevosvoimaa iskutilavuuden litraa kohti. Ominaisteholukemat ovat perinteisesti pysytelleet autoissa toistaiseksi alle 100 hv/l tasolla, jos kyseessä on ollut vapaasti hengittävä moottori. Ahdetuissa ominaisteho nousee helposti tuotas korkeammaksi.

Sähköjunan hiljaisuuteen autossa ei päästä, sillä kiskot ovat paljon asfalttitietä sileämmät. Tiestä välittyy renkaiden kautta koriin kaikenlaisia värinöitä, jotka rakenteissa voimistuvat joissakin tapauksissa häiritseväksi meluksi. Moottorin äänen osuus sisämelussa on jo satasen vauhdissa likimain olematon. Rengasmelun lisäksi ilman kohina korin kulmissa nostaa melutasoa.

Julkaistu: 1.12.2010