Apu

Divertikkelit aiheuttavat ripulia ja heikotusta – Voiko niitä leikata? – Onko havupuu-uutejuomasta hyötyä? – Apu-klinikka

Julkaistu: 3.10.2021

Kysymys:

Olen 62-vuotias nainen ja sairastan keliakiaa. Minulle on tehty vatsan TT-kuvaus, jossa todettiin paksusuolessa divertikkeleitä. Paksusuoli on myös tähystetty. Divertikkelit aiheuttavat ripulia, jonka vuoksi vointi menee huonoksi. Pyörryttää, eikä koko päivänä uskalla lähteä mihinkään. Eikö divertikkeleitä voi leikata? Olen myös kuullut, että havupuu-uutejuoma auttaisi ripuliin. Onko sillä mitään tehoa?

Näytä vastaus

Vastaus:

Divertikkelit ovat paksusuolen seinämään hiljalleen vuosien kuluessa syntyviä pullistumia. Ummetustaipumus ­linkittyy usein länsimaiseen vähän kuitua sisältävään ruokaan ja hiipuvaan liikkumiseen, ja se lisää suolen sisäistä painetta. Suolen seinämän heikoimmat kohdat sijaitsevat siellä, missä verisuonet kulkevat sisään, joten pussukat mielivät yleensä syntyä näihin paikkoihin.

Yksittäisiä divertikkeleitä esiintyy alle 40-vuotiaista noin 10 prosentilla ja yli 70-vuotiaista yli 60 prosentilla. Kun pullistumia tavataan runsaasti, on tapana puhua umpipussitaudista eli divertikuloosista. Periaatteessa pussukka on oireeton. Jos niitä esiintyy runsaasti, noin viidennes potilaista kertoo oireista, jotka ovat samantyyppisiä kuin ärtyvässä suolessa. Siten on mahdotonta tietää, mikä osuus divertikkeleillä lopulta on. Tavallisesti ilmoitetaan epäsäännöllistä vatsan toimintaa, ummetusta, ilmavaivoja ja ­vatsakipua, joka pahenee syömisen ja ­helpottaa ulostamisen tai pierujen ­päästelemisen jälkeen (Satu Tunturi).

Väestön vanhetessa tapaa yhä enemmän päivystyksessä potilaita, joilla on umpilisäketulehduksen oireet, mutta kivut ja paineluarkuus painottuvat ala­vatsan vasemmalle puolelle. Kyse on todennäköisesti umpipussin tulehtumisesta, joka hoidetaan kahdella antibiootilla. Hankalissa tapauksissa tarvitaan sairaalahoitoa, joskus harvoin jopa leikkausta. Jos divertikuliitti uusii taajaan, voidaan joutua pätkäisemään osa suolta pois.

Havupuu-uutejuoma kuulostaa luonnonmukaiselta, mutta yksittäisillä tuotteilla ei liene vaikutusta divertikuloosiin.

Kysy terveydestä, Avun asiantuntijat vastaavat

  • Reijo Laatikainen, ravitsemus
  • Jatta Rautkorpi, naistentaudit
  • Tapani Kiminkinen, yleislääketiede
  • Voit kysyä nettiosoitteessa apu.fi/teemat/apu-klinikka
  • Voit myös lähettää kysymyksesi: aputerveys@a-lehdet.fi tai postitse”Apu-klinikka”, Apu, 00081 A-lehdet.

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.