Tuulilasi

Dieselmoottorin hiukkssuodatin

Tapio Ketonen

Kysymys:

Onko niin että se onkin kulutustavaraa? Vaikka autoliikkeet ja valmistajat toista väittävät…

Itse jouduin vaihtamaan hieman yli 100 000km ajetusta 3 vuotta vanhasta Ford Focus diesel automaatista sellaisen.

Soisi kulutustavarana olevan hieman kohtuullisemmassa hinnassa olevan. Ja miten paljon maailma Suomen mittakaavassa vahingoittuu jos sen suodattimen joidenkin tahojen toimesta ottaa pois säästääkseen huoltokuluissa?

Kiitos hienosta palstasta, toivottavasti voisit selvittää tätä vähän enemmän eri valmistajien taholta mitä heillä OIKEASTI tilanne esimerkiksi tuon osan kanssa on…

Näytä vastaus

Vastaus:

Kokemuksia hiukkassuodattimista on vielä toistaiseksi sangen vähän. En ole kuullut kuin ehkä parista hiukkassuodattimen uusimisesta. Saksassa noita on käytetty pitempään, ja siellä on esiintynyt jonkin verran ongelmia sellaisissa autoissa, joilla on ajettu pelkkää kaupunkiajoa. Suodattimet ovat tukkeutuneet, koska lyhyessä ja hitaassa pätkäajossa suodatinta ei ole saatu niin kuumaksi, että puhdistuspoltto olisi käynnistynyt.

Tämä puhdistuspoltto tapahtuu määrätyin välein, ja sen aikana pitäisi ajaa vähintään 20-30 km reippaalla nopeudella. Ilmeisesti suomalaisia dieselautoilijoita on suojellut se, että meillä diesel ostetaan yleensä silloin, jos ajoa tulee keskimääräistä enemmän. Pelkkään kaupunkiajoon se hankitaan harvemmin.

Hiukkassuodattimet ovat suhteellisen uutta tekniikkaa, ja niiden käyttöikäkokemukset ovat vähäisiä. Arvelisin kuitenkin, että noilla kilometreillä sen ei pitäisi vielä loppua. Poistaminenkaan ei taida onnistua, sillä pelkään moottorinohjausjärjestelmän kaipaavan sitä niin päljon, että ajaminen ilman sitä ei ehkä onnistu.

Julkaistu: 29.6.2012

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.