Tuulilasi

Dieselin sekaan laitettavat lisäaineet

Tapio Ketonen

Kysymys:

Markkinoilla on monenlaisia dieselin sekaan laitettavia lisäaineita, joiden pitäisi puhdistaa herkästi likaantuvia suuttimia ja muutenkin estää polttoainelinjastoa korroosiolta. Valmistajia ja heidän lisäaineitaan ovat mm.

LiquiMoly – Super Diesel AdditiveForté – Diesel Fuel ConditionerCRC – Diesel AdditiveSTP – Diesel Injector TreatmentSonax – Diesel System Cleaner

 Onko näitä lisäaineita turvallista käyttää ja onko niiden toimivuudesta tarkempia tutkimuksia? Esimerkiksi Forté näyttäisi olevan suurimmaksi osaksi kerosiinia ja on EN590-hyväksytty.

Internet on varsinkin Fortésta lisätietoa etsiessä täynnä positiivisia kokemuksia. Ilmeisesti useat korjaamotkin Suomessa (myös merkkikorjaamot) käyttävät Fortéa…?

Näytä vastaus

Vastaus:

Lähtökohta on, että polttonesteen sekaan ei pidä laittaa yhtään mitään. Valmistaja varustaa bensiinin ja dieselöljyn kaikilla tarpeellisilla ja siihen sopivilla lisäaineilla.

Tuo Forte poikkeaa noista muista luetelluista ja luettelematta jääneistä aineista siinä, että sitä ei ole tarkoitettukaan käyttäjän itse käytettäväksi. Ainakin lähtökohta myynnissä on, että sitä myydään vain korjaamoille. Aine on tarkoitettu käytettäväksi tarkalleen valmistajan ohjeen mukaisesti korjausluontoisesti, ei siis jatkuvaan käyttöön.

Erityisesti tämä koskee moottoriöljyn sekaan laitettavaa Forten tuotetta. Valmistaja varoittaa ajamasta autolla, kun ainetta on lisätty moottoriöljyyn. Sillä pyritään irrottamaan likaa ja karstaa, mutta voiteluominaisuudet heikkenevät.

Forte Fuel Conditioneria toki käytetään myös ajon aikana, koska sillä pyritään puhdistamaan ennen kaikkea suuttimiin kertyneitä likajäämiä, mutta senkään jatkuva käyttö ei ole tarpeellista. Aineella on kyllä saatu hyviä tuloksia, useissa tapauksissa savutustesissä reputtanut auto on sen avulla saatu läpäisemään testi.

Ylipäänsä auton poltto- ja voiteluaineet eivät ole kovin järkevä kohde kotikemistien kokeiluihin. Öljy-yhtiöt ja autonvalmistajat tekevät valtavasti tutkimustyötä tältä alueelta etsiäkseen parhaiten sopivia lisäainepaketteja poltto- ja voiteluaineisiin. Autonvalmistajat antavat tutkimustensa perusteella ohjeita oikeista voiteluainelaaduista. Kaikenlaisten mömmöjen lisäileminen umpimähkään tuskin johtaa parempaan lopputulokseen.

Julkaistu: 22.5.2012

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.