Tuulilasi

Dieselin nakutus

Tapio Ketonen

Kysymys:

Onko dIeselin nakuttava ääni sukua bensakoneiden vahingolliselle nakutusilmiölle? Jos, niin miksi/miten dieselmoottori kestää sen?

Näytä vastaus

Vastaus:

Dieselin normaali käyntiääni on terävä, se johtuu normaalista palamisprosessista. Polttoneste syttyy samanaikaisesti kun se ruiskutetaan palotilaan. Uudemmissa eli yhteispaineruiskutustä käyttävissä dieseleissä ruiskutus tapahtuu useammassa vaiheessa, tällä vähennetään tuota lekalla lyöntiä muistuttavaa palamisen rajuutta. Osittain siis nakuttava ääni on aivan normaalia.

Myös diesel voi nakuttaa epänormaalisti. Silloin on yleensä kysymyksessä ajoituksen muuttuminen. Myös liian pienellä paineella avautuvat tai peräti vuotavat suuttimet voivat aiheuttaa nakuttavaa palamista. Lisäksi ääntä voivat aiheuttaa esimerkiksi venttiilinnostimet, jos hydraulisesti säätyvät nostimet jumittavat. Epätavallisen nakuttavan äänen syy kannattaa kyllä selvittää, korjaamatta ajaminen voi tulla turhan kalliiksi.

Julkaistu: 18.3.2014

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.