Tuulilasi

Diesel polttoaineista

Diesel polttoaineista

Tapio Ketonen

Kysymys:

Äsken oli keskustelua bensiineistä, väärällä valinnalla jopa katti voi jäätyä. Dieselin valinta on vielä kinkkisempi ongelma. On Pro, Smart jne. Onko kokemuksia polttoaineiden paremmuudesta vai onko enemmänkin brändi-juttu, kuten esim. Taloussanomat kirjoittaa:

http://www.talouselama.fi/uutiset/onpa+tehty+dieselin+valinta+vaikeaksi++voiko+naita+vaitteita+ottaa+tosissaan/a2271602

Itselläni ei ole dieselissä häkäpönttöä (hiukkassuodatin), joten se ei voi mennä tukkoon. Mutta moottorin puhtaana pysyminen ja polttoaineen voiteluominaisuudet toki kiinnostavat. Vanha Kansahan laittoi kaksitahtiöljyä polttoaineen sekaan.

Lähihuoltoasemalla on ainakin Nesteen Pro sairaan kallista, mikähän on hyöty?

Näytä vastaus

Vastaus:

Sen jäätyneen katin haluaisin kyllä nähdä, ainakin jos sillä katilla tarkoitetaan katalysaattoria eikä kissaa. 

Valitettavasti emme ole tutkineet erilaisten dieselpolttonesteiden ominaisuuksia, emmekä siis voi kommentoida sitä, onko jokin tuote toista parempaa, tai antaako se vastinetta lisähinnalle. Lähtisin kuitenkin siitä, että erot eivät ole kovin järisyttäviä. Takavuosina kun rikkipitoisuutta vähennettiin, voitelevuudessa oli ilmeisesti jonkin verran ongelmia, mutta ymmärtääkseni tämäkin asia on nyt saatu lisäaineistuksella kuntoon. Ongelmat esintyivät tiettävästi silloisten ruiskutuspumpulla varistettujen suoraruiskutusdieselien pumppujen nokkalevyjen kestävyydessä, suoraruiskuissa kun paineet nousivat samaan aikaan varsin korkeiksi.

Vanhan kansan keinot eivät aina välttämättä ole kovin fiksuja. Kaksitahtiöljyn lisääminen ei ainakaan auta pitämään moottoria puhtaampana. 

Julkaistu: 16.10.2014

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.