Terveys ja hyvinvointi
Diabetesta sairastava mieheni näyttää huolestuttavan luisevalta – Miksi lihakset katoavat?
12.11.2022
 |
Apu

Kysymys:

Miehelläni, 61, todettiin ­tyypin 2 diabetes kymmenisen vuotta sitten. Kolesterolikin on koholla. Lääkityksenä on Metforem, Forxiga ja Simvastatin. Hän liikkuu aika paljon, pelaa sählyä kerran viikossa ja tekee metsästysaikana pitkiä kävelyreissuja. Pari vuotta sitten hänellä ilmeni äänen käheyttä, johon ei löydetty syytä. Vaiva on kuitenkin jatkunut. Pituutta on 183 cm ja painoa 79 kg. Olen huolestunut, koska mieheni olemus on riutunut ja luiseva. Lihasmassa on vähentynyt. ­Johtuuko tämä iästä, diabeteksesta, ­lääkityksistä vai jostain muusta?

Vastaus:

On kansanterveydellisesti erinomaista, että te vaimot pidätte miehiänne silmällä. Se on rakkautta, vaikka miehet toista väittäisivät. Kakkostyypin diabetes on vaarallinen tauti etupäässä sen vuoksi, että se ahtauttaa herkästi valtimoita.

Voin kuitenkin kertoa Sinulle hyviä uutisia. Miehelläsi on erinomainen lääkitys, johon kuuluu rasva-arvoja parantava Simvastatin. Se on toki vähän vanhahtava statiini, mutta ei sillä ole väliä, jos pahanlaatuinen kolesteroli on saatu suosituksiin. Kaipaankin kovin laboratoriotutkimuksien tuloksia: LDL-kolesteroli ja pitkäsokeri, jonka valtakunnallinen tavoite on dia­beetikoilla alle 53 millimoolia moolissa. LDL-kolesterolin olisi hyvä olla alle 1,8 millimoolia litrassa.

Jos arvot ovat kohdallaan, en ole ollenkaan huolissani miehesi ”riutumisesta”. Ei hän ole mikään kuivan kesän orava, vaan normaalipainoinen (BMI 23,6), mikä on tavoite! Kerrot hänen liikkuvan paljon, joten lihasmassa ei voi olla kovin huono. Todennäköisesti liika rasva on vain lähtenyt, ja olemus näyttää kuivahkolta. Niinhän vauvojen pyöreyskin katoaa, kun ne alkavat liikkua. Mikäli miehesi tuntee itsensä terveeksi ja hyväkuntoiseksi, kokeiden tulokset ovat kunnossa ja peittokin vielä heilahtaa vaimoa tyydyttävästi, en kantaisi suurempaa huolta.

Kysy terveydestä, Avun asiantuntijat vastaavat

  • Reijo Laatikainen, ravitsemus
  • Pippa Laukka, hyvinvointi
  • Tapani Kiminkinen, yleislääketiede
  • Voit kysyä nettiosoitteessa apu.fi/teemat/apu-klinikka
  • Voit myös lähettää kysymyksesi: aputerveys@a-lehdet.fi tai postitse ”Apu-klinikka”, Apu, 00081 A-lehde

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.