Terveys ja hyvinvointi
Sopivatko kaikki kipulääkkeet diabeetikolle?
Vastaajana
Julkaistu 6.6.2023
Apu Terveys

Kysymys:

Mitä särkylääkkeitä diabeetikko voi käyttää?

Vastaus:

Diabetes itsessään ei estä minkään särkylääkeryhmän käyttöä. Särkylääkkeiden runsas käyttö voi kuitenkin vaikuttaa maksan ja munuaisten terveyteen kielteisesti. On tärkeää käyttää lääkettä lääkärin ja farmaseutin ohjeiden mukaan eikä ylittää suositeltuja annostuksia.

Jos munuaisten tai maksan toiminnassa on todettu poikkeavuutta, on tarkistettava, sopiiko aiemmin käytetty lääke edelleen. Itsehoitolääkkeiden sopivuuden voi tarkistaa farmaseutilta, mutta reseptilääkkeistä on kysyttävä lääkäriltä.

Särkylääkkeitä käytetään usein kuumetaudin aikana. Diabetesta sairastavan on usein turvallisinta käyttää kuumeen alentamiseen parasetamolia suositellun annostuksen mukaan. Kuume-, oksennus- tai ripulitaudin aikana pitää olla herkästi yhteydessä hoitopaikkaan ja selvittää, tulisiko käytössä olevia lääkkeitä tauottaa.

Mahdollisesti tauotettavia lääkkeitä ovat esimerkiksi verensokeria alentavat metformiini, glimepiridi ja Sglt2-estäjälääkkeet, monet verenpainelääkkeet sekä särkylääkkeistä tulehduskipulääkkeet.

Diabetesliitto

Kysymyksiin vastasi Diabetesliiton asiantuntijaylilääkäri Elina Pimiä. Diabetesliitto yhdistää diabetesta sairastavat, heidän läheisensä ja diabeteksen hoidon ammattilaiset. Diabetesliitto on noin 50 000 jäsenen potilas- ja kansalaisjärjestö, johon kuuluu satakunta paikallista yhdistystä, kolme valtakunnallista yhdistystä ja neljä ammatillista yhdistystä.

Lue lisää: diabetes.fi

Kysy terveydestä, Avun asiantuntijat vastaavat

  • Reijo Laatikainen, ravitsemus
  • Pippa Laukka, hyvinvointi
  • Tapani Kiminkinen, yleislääketiede
  • Voit kysyä nettiosoitteessa apu.fi/teemat/apu-klinikka
  • Voit myös lähettää kysymyksesi: aputerveys@a-lehdet.fi tai postitse ”Apu-klinikka”, Apu, 00081 A-lehdet

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.