Apu

Minulla on diabetes ja psoriaasi – Voiko lääkevoiteen jatkuva käyttö nostaa verensokeriani? Apu-klinikka vastaa

KuvatAdobe Stock
Julkaistu 16.2.2023

Kysymys:

Olen sairastanut kakkostyypin diabetesta 13 vuotta. Lisäksi minulla on psoriaasi, jonka vuoksi ­joudun usein rasvaamaan käsiäni, jalkojani ja kroppaani. Voiko ihon rasvaaminen nostaa verensokeria? Iltaisin verensokeri on yli 15, mutta aamuisin noin 8. Pistän Tresiba-insuliinia iltaisin 80 yksikköä. Pitäisikö annosta nostaa? Mitä lisä­sairauksia voi tulla, jos sokeri on aina korkealla? Olen 66-vuotias ja ehkä ylipainoinenkin.

Näytä vastaus

Vastaus:

Olet oikeilla jäljillä siinä, että kortisoni­lääkitys tuppaa nostamaan verensokeritasoja. Psoriaasiin käytetään tanakoita kortisonivoiteita, joten periaatteessa sokerisi voisi jonkin verran kohota, mutta se kyllä edellyttää melko suuren ihoalueen jatkuvampaa käsittelyä. ­Tokkopa rasvaamisella lienee suurta merkitystä, ellet ihan mahdottomiin mene. Kyse on vain kortisonivoiteesta.

Kakkostyypin sokeritaudissa ei ensi­sijaisesti ole kyse insuliinin puutoksesta vaan siitä, että insuliinin teho on heikentynyt kudostasolla, sen eritys hidastuu hiilihydraattipitoisen aterian jälkeen ja maksa tuottaa ylen määrin sokeria. Kakkostyypin taudissakin haiman insuliinin eritys voi ajan mittaan hiipua siinä määrin, että on pakko käyttää insuliinipistoksia. Tämä selvitetään laboratoriokokeella. Jos tuoreessa taudissa sokeri on ollut pidempään todella korkealla, haima on ikään kuin myrkytystilassa ja insuliinin eritys sakkaa sen vuoksi. Tällöin voidaan joutua käyttämään tilapäisesti insuliinia hoidon alussa, kunnes haima toipuu.

Et kerro, käytätkö diabeteksesi hoitoon tabletteja, jotka ovat ensisijainen lääke. Tablettien ja pistettävän inkretiini­lääkkeen yhdistelmä on tehokas. Insuliinia määrään vain pitkin hampain tyypin 2 taudissa, jos haima tuottaa sitä vielä. Sinun tulee selvittää lääkärisi kanssa, onko diabeteslääkityksesi nykytiedon mukainen.

Liika sokeri veressä on ”myrkkyä”. Se tarttuu valkuaisrakenteisiin ja alkaa vähitellen vaurioittaa silmänpohjia, munu­aisia ja hermoja. Siksi verensokeritaso tulee pitää tavoitteessa. HbA1c-arvon yleinen tavoite on alle 53 mmol/mol. Koska tyypin 2 diabetes ahtauttaa erittäin herkästi valtimoita, pelkkä korkean sokerin hoito ei riitä. Pahanlaatuisen eli LDL-kolesterolin pienten hiukkasten pitoisuus veressä pitää laskea mahdollisimman matalaksi, mikä edellyttää useimmiten lääkitystä. Verenpaineen kotimittausten keskiarvon tulee olla alle 135/85 elohopeamillimetriä, mutta diabeteetikolla mielellään vieläkin matalampi. Tämänkin saavuttamiseksi tarvitaan herkästi lääkitystä.

Kysy terveydestä, Avun asiantuntijat vastaavat

  • Reijo Laatikainen, ravitsemus
  • Pippa Laukka, hyvinvointi
  • Tapani Kiminkinen, yleislääketiede
  • Voit kysyä nettiosoitteessa apu.fi/teemat/apu-klinikka
  • Voit myös lähettää kysymyksesi: aputerveys@a-lehdet.fi tai postitse ”Apu-klinikka”, Apu, 00081 A-lehdet

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.