Terveys ja hyvinvointi
Miten diabeetikon pitää varustautua lomamatkaan? Diabetesliiton asiantuntija vastaa
Julkaistu 8.6.2023
Apu Terveys

Kysymys:

Olen käyttänyt pitkä- ja pikavaikutteista insuliinia sekä glukoosisensoria diabeteksen hoitoon nyt kaksi vuotta. Olen lähdössä etelänmatkalle. Mitä pitäisi huomioida?

Vastaus:

Matkalle kannattaa ottaa mukaan voimassa olevat insuliini- ja muut reseptit sekä lääkärin kirjoittama englanninkielinen todistus, niin sanottu Medical Certificate. Sen pohjan lääkäri voi tarvittaessa hakea Diabetesliiton sivuilta. Todistusta ja reseptejä voidaan tarvita tullissa, turvatarkastuksessa tai paikallisen lääkärin vastaanotolla, jos sairastuu matkalla.

Diabetestunnusta, ranneketta tai riipusta kannattaa käyttää aina matkoilla. Tunnuksia voi hankkia Diabetesliiton verkkokaupasta. Mukana kannattaa pitää myös monikielinen ”Minulla on diabetes” -kortti, jossa on ensiapuohjeita suomeksi, ruotsiksi, venäjäksi, ranskaksi ja espanjaksi. Kortteja saa maksutta diabeteshoitajalta.

Lääkkeiden ja hoitotarvikkeiden lisäksi matkalle tulee pakata matalien verensokerien varalle riittävästi veren­sokeria nostavaa evästä, esimerkiksi glukoositabletteja. Koska matkatavarat voivat kadota, lääkkeitä ja hoitovälineitä on varattava runsaasti. Insuliinia kannattaa ottaa mukaan noin kaksinkertaisesti tarpeeseen verrattuna.

Lääkkeet, myös insuliini, ja välineet tulee pakata lentomatkalle kahteen eri paikkaan käsimatkatavaroihin, mikäli mahdollista. Jäätymisvaaran takia insuliinia ja pistettäviä GLP-1-johdannaisia ei pidä laittaa lentokoneen ruumaan meneviin matkatavaroihin. Myös perillä insuliinit ja hoitotarvikkeet kannattaa pitää kahdessa eri paikassa.

Insuliinikynistä, sensoreista, insuliinipumpuista ja muista hoitovälineistä kannattaa mainita turvatarkastuksen yhteydessä turvatarkastajalle. Yleensä diabetes tunnetaan turvatarkastuksissa hyvin.

Insuliini ei saa jäätyä eikä lämmetä yli 30-asteiseksi. Jäätyminen ja yli 50 asteen lämpö pilaavat sen heti. Matkakohteessa kannattaa tarkastaa, että jääkaappi ei ole liian kylmä. Lämpötilaa voi testata esimerkiksi laittamalla vettä astiassa jääkaappiin ja katsomalla, jäätyykö se.

Liian lämpimässä insuliini alkaa menettää tehoaan. Insuliinia voi suojata kuumuudelta kylmäpakkauksilla. Niitä voi ostaa esimerkiksi diabetesyhdistysten myymälöistä, apteekeista ja verkkoapteekeista sekä diabetekseen erikoistuneista verkkokaupoista. Mukavaa matkaa!

Diabetesliitto

Kysymyksiin vastasi Diabetesliiton asiantuntijaylilääkäri Elina Pimiä. Diabetesliitto yhdistää diabetesta sairastavat, heidän läheisensä ja diabeteksen hoidon ammattilaiset. Diabetesliitto on noin 50 000 jäsenen potilas- ja kansalaisjärjestö, johon kuuluu satakunta paikallista yhdistystä, kolme valtakunnallista yhdistystä ja neljä ammatillista yhdistystä.

Lue lisää: diabetes.fi

Kysy terveydestä, Avun asiantuntijat vastaavat

  • Reijo Laatikainen, ravitsemus
  • Pippa Laukka, hyvinvointi
  • Tapani Kiminkinen, yleislääketiede
  • Voit kysyä nettiosoitteessa apu.fi/teemat/apu-klinikka
  • Voit myös lähettää kysymyksesi: aputerveys@a-lehdet.fi tai postitse ”Apu-klinikka”, Apu, 00081 A-lehdet

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.