Tuulilasi

Defa älylaturi

Defa älylaturi

Tapio Ketonen

Kysymys:

Minulla on kokemusta kahdestakin muunmerkkisestä älylaturista sen verran että niitä mainostetaan esim. kelkkojen ym. akkujen ylläpitolatureiksi, jonka voi jättää seisonta-ajaksi huolehtimaan akun varauksesta.

Olen pettynyt näihin latureihin sähkökatkojen suhteen. Asun maaseudulla ja täällä on aika paljon lyhyitä jopa lähes huomaamattomia sähkökatkoja.

On osoittautunut että nämä ns. älylaturit putoavat lataustilasta sähkökatkon sattuessa, eivätkä palaa lataustilaan säkön palattua ennenkuin olet painanut laitteen päälle uudestaan.

Eihän tällaista laturia voi pitää luotettavana ylläpitolaturina.

Nyt kun mainostatte tätä defan laturia onko tässä sama ominaisuus, eli ei toimi sähkökatkon jälkeen?

Näytä vastaus

Vastaus:

En ole koskaan nähnyt noita mainostettuja latureita, joten en tiedä, miten ne toimivat. Tunnen erittäin hyvin nuo maaseudun sähköräpsyt, niistä on kiusaa myös viljankuivaamoissa. Pienikin katkos sammuttaa öljypolttimen, ja se käynnistyy vasta, kun uunin lämpötila on laskenut alle 40 asteeseen.

Olen kanssasi samaa mieltä, ylläpitolaturin pitää sietää sähkökatkot. Omssa käytössäni on ollut Ladac Handy 70 -laturi, ja se kyllä palautuu automaattisesti samaan toimintatilaan, jossa se on ollut ennen sähkön katkeamista. Tämä laturi siirtyy automaattisesti ylläpitotilaan, kun akku tulee täyteen.

Suosittelen tiedustelemaan myyjältä toimintaa sähkökatkotilanteessa ennen kaupantekoa ja kokeilemaan asiaa käytännössä. Sähkökatkoa on helppo simuloida vetämällä pistoke irti.

Julkaistu: 17.8.2012

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.