Tuulilasi

Dacia Lodgy

Tapio Ketonen

Kysymys:

Moi Ketonen, kerroppa mitä mieltä olet tuosta Dacia Lodgystä josta olisi tarkoitus tulla perheen kakkosauton asemaan, vaimon kanssa oli alunperin ajatua hankkia pari vuotta vanha Citroen Berlingo joiden hinnat pyörivät siellä parinkympin tienoilla mutta koeajettiin sitten Dacian Lodgy joka yllätti positiivisesti ja onhan se sentään uusi auto, kolmen vuoden takuu ja joka on ilmeisesti tekniikaltaan ja alustan osiltaan käytännössä täysin Renaultin osista koottu, tuo 1.2 Turbohan on testien mukaan ominaisuuksiltaan ilmeisen hieno moottori, ketjukäyttöinen nokkakin, tosin sekin hiukan epäilyttää itseäni TSI-moottoreiden takia.

Itse olin siinä uskossa ettei talouteemme tule ikinä ranskalaista autoa koska niissä on sähkövikoja ja sylkee öljyt pihalle talvella jne..

Viikonlopun koekäyttäneenä yllätyin auton ajettavuudesta, moottorin, kytkimen ja vaihteiston helppokäyttöisyydestä ja ei siitä vielä ainakaan natinoita kuulunut.

Onko autosta milloin tulossa lehteen perusteellisempaa testiä vai annatteko autolle esittelyä kummempaa huomiota, vertailukin olisi tietty ihan jees mutta toisaalta mihin sitä vertaisi kun hintansa puolesta ei sillä taitane olla verrokkia.

Mitä mieltä olet, olisiko tuosta autoa pitemmäksi aikaa ja miten Dacian jälleenmyyntiarvo, putoaako se yhtä nopeaan tahtiin kuin esim. Citroenilla ?

Näytä vastaus

Vastaus:

En rohkene ryhtyä ennustamaan Dacian kestävyyttä, koska minulla ei ole tietoa suuntaan eikä toiseen. Eiköhän tuo kuitenkin aivan kohtuullisesti kestä normaalia käyttöä.

Emme näillä näkymin ole ottamassa sitä Kestotestiin, koska testattavina on useita paremmin myynnissään menestyneitä malleja, ja mukaan mahtuu vain rajallinen määrä autoja. Todennäköisesti Dacia Lodgy kuitenkin joskus tänä vuonna pääsee mukaan vertailuun.

Uuden auton arvo putoaa aina alussa nopeasti, mutta euromääräinen arvonlasku on yleensä kalliilla autolla reilusti suurempi kuin halvalla. Aivan hinnat alkaen -mallia ei kuitenkaan kannata hankkia, jos ajattelee auton arvoa, sillä jos autossa ei ole esimerkiksi ilmastointia, sen haluttavuus on olematon, eikä autokauppias ole valmis hyvittämään kovin hyvin vaihdossa. Eikä se ole kovin miellyttävä käytössäkään. Tosin uutta autoa ei kannata ostaa, jos ajattelee hinnan laskua, sillä aivan alussa hinta tipahtaa oikein reilusti, sitten hinnan lasku on monen vuoden ajan liki suoraviivaista. Jonkun kuitenkin on niitä uusiakin ostettava, ei käytettyjä muulla keinolla tule myyntiin.

Julkaistu: 31.12.2013

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.