Tuulilasi

Corollassa vetää käteen

Tapio Ketonen

Kysymys:

Kyse on vanhasta Corollasta (Liftback 1988, 593500km). Ongelmana Corollassa on veto vasempaan käteen kojelaudan pään suuttimesta. Veto haittaa vain silloin kuin lämpötilan säädin ei ole aivan kuumalla eikä kylmällä. Lämpötilan säätimen keskiasennossa kojelaudan suuttimista tulee tulee viileämpää ilmaa kuin tuulilasin tai jalkatilan suuttimista ja vielä siten, että kuljettajan puolen suuttimista tulee viileämpää ilmaa kuin matkustajan puolen. Aivan kuin lämmityslaite olisi suunniteltu oikeanpuoleista ohjausta varten. Seurauksena siis on, että suuren osan aikaa vuodesta veto vasenpaan käteen haittaa ajamista, eikä suuttimen parempi suuntaus eikä sulkeminenkaan oikein auta asiaa.

Olisikohan ongelmaan olemassa helppoa korjausta, hanskaakaan kun ei viitsisi vetää käteen ajon aikana.

Näytä vastaus

Vastaus:

Japanilaisten autojen lämmityslaitesuunnittelussa on vuosikymmenet ollut ongelmana ihmeellinen lämmönjakautuma. Japanilaiset ovat jostakin saaneet päähänsä, että lämmin ilma pitää johtaa lattialle, ylös pitää puhaltaa kylmää. Kuulemma on parempi niin.Tämä vääristynyt ajattelu kiusasi jo mm. viimeisessä takaveto-Corollassa (KE70) ja ilmeisesti myös monissa sen edeltäjissä.

Käytännössä olisi paras, jos lämpötila olisi sama sekä alas että ylös virtaavassa ilmassa, sillä tuulilasin kylmä pinta kyllä jäähdyttää ylös menevää ilma enemmän kuin tarpeeksi. Itse ratkaisin tuon ongelman siinä takaveto-Corollassa siten, että suuntasin kaiken ilman tuulilasille. se oli ainoa tapa saada lasille mukavan lämpöistä ilmaa.

Julkaistu: 1.7.2013

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.