Tuulilasi

CO2 päästöt ja verotus

Tapio Ketonen

Kysymys:

Miksiköhän Trafin mielestä autoni VW Golf Plus diesel 2,0, vm. 2008, kokonaismassa 2030 kg,  hiilidioksidipäästöt ovat 152 g, vaikka valmistaja ilmoittaa niiden olevan 132 g? Onkohan Trafin veron perustana olevat päästöarvot muillakin merkeillä suuremmat kuin auton valmistajan ilmoittama määrä?

Näytä vastaus

Vastaus:

Verotuksen perustana on valmistajan ilmoittama CO2-päästö. Oikea lukema ei suinkaan ole jokin mainoksissa ilmoitettu vaan valmistajan virallisiin papereihin ilmoittama. Jokaisesta autosta on olemassa valmistenumerolla varustettu vaatimustenmukaisuustodistus (CoC, Certificate of Conformity), jossa ilmoitetaan mm. kyseisen autoyksilön CO2-päästöarvo. Tämä tieto merkitään rekisteröitäessä auton rekisteritietoihin, ja se pysyy siellä hamaan romutukseen saakka.

Tarkistin Golf Plussan 2.0 TDI, 103 kW (140 hv) autoalan yhteiseen autotietokantaan v. 2008 ilmoitetut arvot. CO2-päästöksi on ilmoitettu 153 g/km ja sitä vastaavaksi yhdistetyksi polttonesteen kulutukseksi 5,8 l/100 km. Kokonaismassa on tosiaan tuo 2030 kg. Tuo mainitsemasi 132 g/km on tämän vuoden malleille ilmoitettu arvo. Moottoria on näemmä viritetty taloudellisemmaksi, yhdistetyksi kulutukseksi ilmoitetaan nyt 5,1 l/100 km. Kokonaismassaksi ilmoitetaan nyt 2040 kg.

Julkaistu: 13.3.2011

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.