Tuulilasi

Citroën C5 vikakoodi P0410

Tapio Ketonen

Kysymys:

Hommasin vähän aikaa sitten käytetyn Citroën C5 auton, joka on pari kertaa antanut antipollution fault -herjan ja otsikon mukaisen lisäilmapumppuun liittyvän vikakoodin. Auto on vuosimallia 2004 ja sillä on ajettu 242000km. Tänään sattumalta huomasin, että Tuulilasi on hiljattain testannut vastaavan ikäistä ja saman verran ajettua C5-mallia. Jutussa pisti silmään sama ongelma ilmapumppuun liittyvän vikakoodin kanssa. Onko kyseiseen asiaan löytynyt ratkaisua? Tarkistin omastani lisäilmapumpun ja se näytti täysin virheettömältä ja pyöri herkästi. Tuskin vika siis on siinä. Jokaisen kylmäkäynnistyksen yhteydessä pumppu käynnistyy ja sammuu jonkin ajan päästä. Erikoisen asiasta tekee myös se, että moottorivikavalo ja antipollution fault -herja on tullut molemmilla kerroilla lämpimällä koneella. Viat kuitenkin pystyy nollaamaan halpistesterillä pois, eivätkä palaa hetkeen takaisin.

Onko ideoita, että mistä vikaa kannattaa lähteä hakemaan? Ilmapumpun ja kannen välissä on kuulemma joku venttiili, joka voi jumittaa. Juttunne mukaan olitte senkin tarkistaneet, eikä se auttanut asiaan. Paljon mahdollista siis on, että minukkalaan vika ei ole siinä. Voisiko kyseessä olla jonkun kanavan tukkiutuminen tai jonkun sortin ilmavuoto jossain letkussa? Moottoritilassa kaikki näyttää kyllä siistiltä ja letkut päällisin puolin ehjilta. Voiko EGR-venttiilin toiminnalla olla jotain tekemistä tämän asian kanssa? Ei kai auta kun tutkia komponentti kerrallaan.

Näytä vastaus

Vastaus:

Emme löytäneet vikaan mitään syytä, epäilimme kyllä syyksi ilmapumpun ja kannen  välissä oleva venttiiliä. Toinen paikka voisi olla kannessa oleva kanava, josta ilma johdetaan pakoputkistoon. Kun vikamuistin nollaa, valo pysyy aika pitkäänkin pimeänä. Nollasimme muistin pari päivää ennen katsastusta, eikä tästä aiheutunut mitään ongelmia. Juuri ennen katsastusta vikamuistia ei pidä nollata, silloin jää osa testeistä tekemättä, ja tästä voi katsastusmies hylätä OBD-testin.

Julkaistu: 17.9.2014

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.