Tuulilasi

Chatenet mopoautun takuuasia

Tapio Ketonen

Kysymys:

Mopoauto ostettu uutena Jm automotive oy:stä, Talvirenkaiden vaihdon aikaan annoin tyttäreni vaihtaa renkaat itse, jotta oppii tuonkin taidon. Viimeisen renkaan kohdalla kaksi pulttia ei kiristynyt ja tyttäreni pyysi minua avuksi. Totesin, että autossa kiinteästi kiinni oleva pultin kierreosa (johon pultti kiristetään) oli alkanut pyöriä ja näin kahta pulttia ei saanut kiristettyä tai avattua.

Veimme mopoauton myyjän huoltoon, josta tuli lasku pulttien kiinnityksestä’. Reklamoin asiasta ja myyjän edustaja totesi, että 15 v tyttäreni oli vääntänyt mopoauton omalla pulttiavaimella osat rikki ja korjaus ei näin ollen kuulu takuun piiriin. Minun mielestäni tuotteessa oli vika ja tuotteen laatu ei ollut normaali. Mitä mieltä olet? Kuuluuko takuun piiriin?

Näytä vastaus

Vastaus:

Takuuasioissa on yleensä ratkaisevaa näyttö. Elikkä olisi tarvittu asiantuntijan lausunto siitä, mistä tuo kierreosan pyöriminen oli aiheutunut. Hieman epäilen, että vika olisi saattanut olla rakenteen heppoisuudessa, mutta näkemättä tuotakaan on mahdoton väittää varmaksi. Sinänsä pultin saa liian kireälle yllättävän helposti, pieni tyttökin voi kiristää sen liikaa painamalla avainta jalalla.

Jos vikana on ollut kuvaamasi kierreosan pyörimään lähteminen, olisin taipuvainen väittämään,että vika on nimenomaan heppoisessa rakenteessa. Kyllä lähtökohta on se, että pyörän kiinnitysosien tulee olla jarrurummuissa – tai missä sitten ovatkaan – niin tukevasti kiinni, että ne eivät ala pyöriä- Pettävän rakenneosan pitäisi olla kierre, ja jos se on väännetty rikki, silloin ei takuuta tarvita, syyllinen on vääntäjä.

Valitettavasti mopoautokauppa on kuitenkin usein sellaisten firmojen touhua, jotka eivät tunne vastuuta asiakkaistaan. Ja onhan niinkin, että tuskin sinäkään olet ainakaan kovin pian ostamassa uutta mopoautoa, joten ilmeisesti firma laskee kertakäyttöasiakkuuksien varaan. Jos kauppaa käytäisiin pitempiin asiakassuhteisiin uskoen, silloin tuokin pikkujuttu olisi laitettu mukisematta kuntoon.

Julkaistu: 28.10.2010

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.