Tuulilasi

Bmw sähkötekniikkaa

Tapio Ketonen

Kysymys:

Moottorin lämpömittarin näyttö/käynnistyshäiriö: Bmw e46 316i/m43 1.9l/ 8vent./2001/aj.125 th. Auto toimii muuten kaikin puolin normaalisti. Mitään ei tiputa eikä kuluta. Ajoittain ilmenee seuraavaa: Lämpenemisvaiheessa joskus myös pidemmän ajon kesken mittari nousee normaalista melko nopeasti (1-2sek) täysin “kuumalle” mutta ei sytytä kuumalla alueella olevaa punaista valoa (valo ei ole rikki, toimii kun laittaa virran päälle). Minuutin- parin ajon jälkeen osoitin palautuu ( noin 3 sekunnisssa) normaalille keskikohdalleen. Epäilen ettei moottorin lämmössä sinällään ole mitään vikaa. MUTTA jos menet sammuttamaan auton silloin kun mittari on “punaisella”/maksimissa, niin enään auto ei käynnisty. Startti toki pyörii. Samalla mittari saattaa mennä aivan “kylmälle”. Kun aikansa ( 5 min ) ihmettelee ja kääntelee virtoja päälle menee mittari normaalilämmön asentoon ja auto pelaa normaalisti! Olen käynyt läpi kaikki ao.liittimet yms. Netissä oli engl. jotain vastaavista ongelmista, mutta kuulemma ei ole esim. lämpöanturissa vika? Tässä koneessa menee mm. termostaattiin sähköpiuha… Eli onks tietoo vai uusinko summissa osia kunnes tulee kuntoon? Vielä en ole vienyt kalliiseen?merkkitesteriin näin vanhaa kaaraa….

Näytä vastaus

Vastaus:

Aikoinaan meillä oli Kestotestissä tuo BMW-malli, ja sen sähköinen termostaatti temppuili. Siinä tosin oli ongelmana, että lämmityslaite alkoi kesken kaiken puhaltaa kylmää, samalla kun lämpömittari meni punaiselle. Kuulemma oli tyyppivikaa termostaatissa. En muista tarkkaan, mutta olikohan niin, että se termostaatti toimi myös lämpömittarin anturina? Ainakin olivat yhteydessä toisiinsa.

Ilmeisesti termostaatti pystyy antamaaan moottorinohjaukseen signaalin epänormaalista lämpötilasta, ja moottorin suojaamiseksi sen käynnistyminen estetään. Moottorinohjaus toimii eri kohteista saamiensa signaalien perusteella, eikä se tunnista automaattisesti väärää tietoa. Jossain vaiheessa moottorinohjaus sitten nollautuu, ja lopulta päästään alkuun puhtaalta pöydältä.

Julkaistu: 2.1.2014

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.