Tuulilasi

Avensis 2.0 d4d polttoaineen kulutus

Tapio Ketonen

Kysymys:

Hei,

omistan Toyota Avensis 2.0 d4d DPF vm. 2009. Kulutus on seka-ajossa 7-8 litraa/ 100 km. Mielestäni kulutus on kohtuuttoman suuri verrattuna tehtaan ilmoittamaan keskikulutukseen, joka siis 5,4 litraa/ 100 km. Kokemuksia on myös Avensis 2.0 d4d vm. 2006, jossa keskikulutus oli n. 5,5 litraa/ 100 km. Hiukkassuodatin nostaa uusissa diesel autoissa kuulemma jonkin verran kulutusta, mutta minkälainen kulutus on “hyväksyttävä”??

Näytä vastaus

Vastaus:

Tehdashan ei ilmoita mitään “keskikulutusta” vaan laboratoriossa EU-normin mukaisesti mitatun yhdistetyn kulutuksen. Tällä lukemalla ei tarvitse olla – eikä usein olekaan – mitään tekemistä todellisen kulutuksen kanssa.

Tuo kulutus on kyllä kohtuuttoman suuri. On mahdoton sanoa, mistä tuo johtuu, mutta ehkä kannattaisi ajaa autolla jokin pitempi matka. Sellaisella kulutuksen pitäisi laskea kohtuulukemiin. Hyvä kysymys on, miten pitkään kulutus on ollut tuota luokkaa, aivan uudesta astiko?

Hiukkassuodattimen tukkeutuminen tai muuten väärä toiminta voi olla yksi mahdollinen selitys kulutuksen nousulle. Suodattimen puhdistaminen vaatisi rankkaa kuormittamista, joka saisi suodattimen niin kuumaksi, että noet palaisivat pois. Pitempi matka-ajo yli 150 km/h nopeudella ei kuitenkaan valitettavasti oikein ole sopusoinnussa Suomen lainsäädännön kanssa.

Julkaistu: 27.12.2012

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.