Tuulilasi

Avensiksessa vaihteisto-ongelmia

Avensiksessa vaihteisto-ongelmia

Tapio Ketonen

Kysymys:

Omistan vm.2001 Toyota Avensiksen 1.8VVT-i koneella. Kilometrejä 163000. Ongelmana vaihteiden satunnainen takkuaminen, lähinnä ykkösellä liikkeelle lähtiessä, kun painat kytkimen pohjaan, vaihde ei lähde pois päältä, ennen kuin vauhti hidastuu lähes pysähdyksiin. Kytkimen nostaminen ja painaminen uudelleen auttaa välillä asiaan. Sama ongelma kolmoselta pienemmälle vaihtaessa – kakkonen ei meinaa mennä sisään vasta kuin muutamalla yrityksellä.

Taustaa: Reilu vuosi sitten laatikkoon uusittiin laakerointi määräaikaishuollossa kuullun rohinan takia. Tätä ennen ei ollut vaihtamisongelmaa vaan tämä vika ilmeistyi kyseisen huollon jälkeen. Laatikkoa on säädetty pariin otteeseen OK-autossa, jossa huollotkin on tehty. Laatikon öljyt on vaihdettu pariin otteeseen, mutta ei apua.

Eilen määräaikaishuollosta autoa hakiessani sanoivat, että kytkin voisi olla väsähtänyt ja kannattaisi jossain vaiheessa vaihtaa. Itse epäilisin laatikon synkronoinnin olevan pielessä rempan jäljiltä, toisaalta kytkin voisi myös tehdä tuota ollessaan kulahtanut.

Näytä vastaus

Vastaus:

Synkronoinnin ongelmista tuossa tuskin on kysymys, sillä ne eivät estä vaihdetta tulemasta pois päältä. Päällemenovaikeudet tosin voivat johtua synkronoinnista, mutta yhtä hyvin ne voivat olla väärin säädettyjen vaihteensiirtovaijereitten syytä.

Tuo kytkimen pumppaaminen tuo mieleen, että kytkinlevy voisi tarttua joko kytkinakseliin tai miksei jostakin syystä myös vauhtipyörään. Jos levyn ja akselin uritukset pitävät levyn tiukasti kiinni vauhtipyörässä, kytkin ja sen myötä voimansiirto vetää, ja veto päällä vaihde ei tule pois päältä.

Yksi vaivan syy voisi myös olla kytkimen työsylinteriin jäänyt ilma, sen takia kytkin ei avaudu kunnolla. Tuo pumppaaminen voisi auttaa tuohon vaivaan.

Vielä tulee mieleen sekin, että vaihtensiirtimien tankojen tai niiden liikkeitä säätelevien lukituskappaleiden rei´issä vaihteistokotelossa voisi olla jotakin epäpuhtaiksia, esimerkiksi metallihiukkasia haittaamassa liikkumista.

Jos ongelmat ilmenivät heti korjauksen jälkeen, ja niistä on asianmukaisessa ajassa valitettu korjaamolle, korjaamon kuluttajansuojalain mukainen velvollisuus on laittaa vaihteisto kuntoon.

Julkaistu: 14.10.2008

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.