Apu

Auttaako glukosamiini nivelten paukkumiseen? Apu-klinikka vastaa

KuvatAdobe Stock
Julkaistu: 14.4.2020

Kysymys:

Kuvauksessa minulla todettiin niskassa alkava nivelrikko ja kaularangassa lievää kulumaa. Olen syönyt kuukauden verran glukosamiinia. Millä saisin pois naksumisen, joka kuuluu vasemmassa korvassani? Olen käynyt fysioterapeutilla kolme kertaa.

Näytä vastaus

Vastaus:

Kysymyksesi vie yhden lempiaiheeni äärelle: tukirangasta otetut röntgen- ja magneettikuvat korreloivat keskimäärin kovin huonosti potilaan oireiden kanssa.

Asiaa kannattaa kerrata, sillä olen saanut lukuisia kertoja todeta, että jotkut meistä ovat alkaneet sairastaa kuvissa näkyviä maisemia. Tämä ei sulje pois sitä, että tarkempien tutkimusmenetelmien ansiosta saamme joskus selvityksen oireille, jotka eivät aiemmin paljastuneet.

Silloin kuitenkin lipsahdetaan ja pahasti, jos eduskuntatalon rappusilla aletaan karvalakki kourassa vaatia kaikille kokovartalomagneettia. Siihen suohon uppoaa koko terveydenhuolto. Tulee uskoa tiedettä, tukea sen kehitystä ja kavahtaa rahanvaihtajien lirkutuksia. On tärkeä osata antaa oikea arvo tutkimuksille ja niiden selväpäisille tulkitsijoille.

Kysyjältä on jollakin kameralla todettu kaularangassa viitteitä nivelrikosta, siis artroosista. Se on aluksi nivelruston sairaus, mutta koettelee lopulta kaikkia nivelen rakenteita.

Prosessiin vaikuttavat geeniperimä, mahdolliset sairaudet hoitoineen, tapaturmat ja elämisen tavat. Iän myötä muutoksien todennäköisyys lisääntyy. Joillakin niistä aiheutuu oireita ja melkoisiakin komplikaatioita – toisilla taas ei.

Oikein hätkähdin, kun silmiini osui oma keuhkokuvani, jossa törröttivät melkoiset muutokset rintarangassa. Onko minulla oireita niistä? Ei ole.

Toisinaan tapaan vastaanotollani kuvien perusteella aivan tielle tulemattoman näköisiä niveliä, mutta potilaat sen kuin porskuttavat. Joskus taas muutoksia tuskin havaitsee kuvissa, mutta siitä huolimatta potilas tulee kylkimyyryssä.

Jotain vaivaa niskassasi lienee ollut, koska tutkimukseen on tartuttu. Kertomasi perusteella en kantaisi löydöksistä merkittävää huolta. Ne lienevät ikääsi vastaavia, eivätkä välttämättä selitä oireitasi, kuten naksumista.

Naksumisääni voi aiheutua vaikkapa jänteen pomppaamisesta ruston tai luu-ulokkeen yli tai ruosteisen pikkunivelen krahinasta tietyssä liikkeessä. Jos se kuuluu toistuvasti, kun käännät päätäsi, se tuskin on tinnitusta, joka sekin voi pitää monenlaista ääntä.

Joskus pauketta havaitaan vastasyntyneen niskasta, kun tämä on ensin yhdeksän kuukautta pötkötellyt ahtaassa paikassa. Kun nyt jo edesmennyt Anja-mummoni käveli, lähti hänestä melkoista pauketta. Kyllä maailmaan ääntä mahtuu.

Glukosamiinia käytetään lisäravinteena siinä toivossa, että se hidastaisi rustovaurion kehittymistä. Erittäin laajoissa kokoomatutkimuksissa siitä on havaittu lievää plusmerkkistä näyttöä. Suosituksiin asti se ei ole riittänyt.

Jos glukosamiinista jotain hyötyä arvelisi koituvan, teoreettisesti se tulisi aloittaa nivelrikon alkuvaiheessa ja sitä tulisi käyttää pitkään. Itse odotan selvempää näyttöä, ennen kuin otan sen praktiikassani laajempaan käyttöön.

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.