Tuulilasi

Autovero avolavaisen pakettiauton kohdalla

Tapio Ketonen

Kysymys:

Kun tuo luetun ymmärtäminen ei aina toimi, niin ajattelin kysyä viisaammilta. AKE:n sivuilla mainitaan alennetun autoveron alaisen pakettiauton vähimmäismitoiksi avolavan kohdalla lavan pituudeksi 175 cm TAI pinta-alaksi 2,25 neliötä. Toisaalla taas mainitaan, että jos yhtenäisen tavaratilan tilavuus on alle 7 kuutiota, niin penkkejä saa olla VAIN kuskin vieressä. Ja varsinainen kysymys: selviänkö alennetulla autoverolla, jos otan double cab – mallisesta avolavasta takapenkin pois ja lavan sisämittojen mukaan pinta-alaa on yli 2,25 neliötä? Ja mitenkä tuo 2,25 neliöta mitataan? Onko se POHJAN ala miinus pyöräkotelot vaiko lavan reunojen tasalta otettu sisämitta?

Näytä vastaus

Vastaus:

Luetun ymmärtäminen toimii parhaiten, jos sen asian lukee alkuperäisestä lähteestä. Tosin autoverotukseen liittyvissä asioissa se ymmärtäminen on yleensä äärimmäisen vaikeaa.

Vaikeuksista huolimatta kehotan lukemaan tuosta asiasta autoverolaista. Siellä on viidennen luvun 23 pykälässä kerrottu, miten tavaratila mitataan.

Itse en tuosta saanut kunnolla selville, miten avoimen tavaratilan leveys mitataan, pituuden mittaaminenhan on selvitetty tarkasti. Pituushan mitataan lavan reunojen tasolta, mutta jos alempaa saadaan lyhyempi mitta, silloin käytetään sitä. Tuntuisi loogiselta toimia samoin myös leveyden osalta, mutta logiikka ja laki kohtaavat kovin harvoin. Niinpä en uskalla kommentoida tätä kovin tarkasti.

Umpinaisen tavaratilan tilavuus mitataan kolmelta vaakasuoralta tasolta suorakulmaisesti, eli lattialta, 60 cm korkeudelta ja vähintään 130 cm alimman tason yläpuolelta. Virallinen tilavuus on noiden kolmen pinta-alan keskiarvo kerrottuna alimman ja ylimmän tason välisellä korkeudella. Alimman tason leikkaavien rakenteiden, esimerkiksi pyöräkoteloiden viemä tilavuus vähennetään laskennallisesta tilavuudesta. Yksinkertaista, eikö totta! Tällaista voi keksiä vain Suomen valtiovarainministeriö!

Mittausmenetelmä tuottaa jopa useita kuutiometrejä pienempiä tilavuuksia kuin valmistajien ilmoittamat todelliset – tai ainakin todellisemmat – tilavuudet.

Double cab -mallisen auton tilanne on se, että jos lavan mitat täyttävät lain vaatimukset, ja takaistuimia ei ole, silloin auton pitäisi kelvata alennetun autoveron eli pakettiautoverotuksen piiriin.

Aiemmin laissa oli ns. Doppelkabine-pykälä. Siinä auto hyväksyttiin alennetun veron piiriin, jos umpinaisen tavaratilan sisäkorkeus oli vähintään 1,30 metriä ja sisäpituus vähintään 0,80 metriä sekä avoimen tavaratilan 3 momentin mukaisesti määrättävä pituus oli vähintään 1,50 metriä. Tämä siis poistui samalla kun lavan pituusvaatimusta pienennettiin.

Tilapäisistuimia ei saa olla kovin pienissä pakettiautoissa, ja niiden on oltava umpinaisen tavaratilan etuseinässä selkä eteenpäin. Double cabeihin tai doppeleihin niitä ei siis voida asentaa.

Julkaistu: 23.8.2007

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.