Tuulilasi

Auton valoille tarkasti laissa määritetyt paikat

Tapio Ketonen

Kysymys:

Mieltäni on jo yli kymmenen vuotta askarruttanut sellainen asia, että miksi suurinpiirtein 90-luvun alussa meillä ja muualla länsi-euroopassa myytävissä uusissa maastureissa (esim Pajero) vilkku,parkki ja jarruvalot siirrettiin tehtaan alkuperäisiltä paikoilta alas puskuriin ja korkeintaan peruutus ja takasumuvalo siirrettin niiden paikalle alk per valaisimien yhteyteen?

Samoja autoja näkee esim Venäjällä, USA:ssa ja arabimaissa varustetun normaaleilla takavaloilla. Vasta uusimmissa malleissa (Pajero,Land Cruiser) valot ovat taas oikealla paikallaan takapylväässä mistä ne näkyvät paremmin. Onko kyseessä jokin esim ko. autoissa takaoveen sijoitetun varapyörän aiheuttama ja EU-direktiivin määrittelemä sivusuunnan katve tai muu säädös?

Kiinnostus asiaan heräsi kun ajoin perävaunua vetävän maasturin perässä jonka valopistoke oli jäänyt kytkemättä ja kärryn laidat peittivät alhaalla puskurissa olevat jarru ja suuntavalot. Vaikka autoilija oli omien sanojensa mukaan vilkuttanut jo pitkän aikaa oikealle kääntyäkseen, hidasti hän silti niin nopeasti risteyksen kohdalla että peräänajo oli senteistä kiinni vaikka minulla oli alunperin mielestäni riittävä turvaväli. Jos auton valot olisivat olleet alk per paikoilla, edes ne olisivat kyllä näkyneet kärryn yli taakse.

Muutamalta automyyjältä olen asiaa joskus kysynyt mutta kukaan ei ole tiennyt kuin että varmaan jokin pykälä se on vaatinut tehtaalla valot siirtämään meidän markkinoita varten.

Näytä vastaus

Vastaus:

Autoja koskevat määräykset ovat varsin tarkat, ja ne määritellään YK:n alaisen Euroopan talouskomission (UNECE tai lyhyemmin ECE) jäsenmaiden yhteisenä komiteatyönä valmistelluissa ns. E-säännöissä. Valojen sijoituksen määrittelee <a href=“http://www.unece.org/trans/main/wp29/wp29regs/53rv1e.pdf”_blank">ECE-sääntö 53.

Takavalojen korkeus maasta saa olla 250-1500 mm, takasumuvalojen 25-900 mm. Ilmeisesti tässä asiassa ratkaiseva on kuitenkin ollut vaatimus sivusuuntaisesta näkyvyydestä. Takavalojen pitää näkyä 80 asteen kulmassa ulkoapäin ja 45 asteen kulmassa keskeltä päin. Ilmeisesti tämä viimeksi mainittu ehto jäisi varapyörän takia täyttymättä, jos takavalot olisi jätetty alkuperäisille paikoilleen.

Julkaistu: 16.8.2007

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.