Tuulilasi

Auton valmistusaika?

Tapio Ketonen

Kysymys:

Vaikka tämän palstan kommentaattorit ovatkin sitä mieltä, että uutta autoa ei kannata ostaa, niin silti olen tilannut uuden auton. Jonkunhan täytyy uusiakin autoja ostaa, jotta niitä tulee käytettyjen markkinoille.

Mutta varsinainen kysymykseni on: kuinka kauan nykyaikaisen sarjatuotantoauton (tässä tapauksessa Toyota Auris Hybrid) valmistuminen kestää? Siis siitä hetkestä kun työ alkaa liukuhihnan ääressä siihen hetkeen, kun auto rullaa ulos tehtaasta? Aika ei voi olla kovin pitkä, sillä oletan kaikkien länsimaisten autotehtaiden olevan huippuunsa viritettyjä tehokkaita laitoksia. Tietoa olen yrittänyt kaivella, mutten oikein ole löytänyt.

Ja samalla palautetta: tämä Ketosen palsta on aivan loistava! Ketosella on loistava yhdistelmä rautaista asiantuntemusta sekä hykerryttävää kielenkäyttöä!

Näytä vastaus

Vastaus:

Auton valmistuslinjalla viettämästä ajasta on liikkeellä monia lukemia. Parillekin amerikkalaiselle autolle löytyi sellainen lukema kuin 18 tuntia. Yhdessä jutussa kerrottiin, että Mercedes-Benz aikoo laskea autojensa keskimääräisen valmistusajan 43:sta tunnista 30:een tuntiin. Aikoinaan T-mallin Fordilla tuo aika oli uskomattomat 93 minuuttia. Toki T-mallia ja mykyautoja ei voida verrata, T-Ford oli todella yksinkertainen auto.

Enpä löytänyt tietoja Aurisin tuonantoajasta, mutta epäilemättä se on autoteollisuuden lyhimpiä.Varsin pitkä tuon ajan on kuitenkin pakko olla, sillä auton kulkema matka valmistuslinjalla on myös pitkä, ja linjan etenemisnopeus ei voi olla kovin suuri. Mihinkään T-mallin 93:een minuuttiin ei nykyautoilla päästä.

Aika tuotantolinjalla ei kuitenkaan ole oikea tapa vertailla tuontannon tehokkuutta. Sehän riippuu siitä, miten suuri osa osista tulee paikalle valmiiksi koottuina kokonaisuuksina. Pitäisi päästä vertailemaan myös noiden osien tuotantoon kuluneita aikoja. Toki kokonaisuuden kannalta osakokonaisuuksien valmistus mahdollisimman valmiiksi muualla kuin auton kokoonpanolinjalla on ajankäytöllisesti tehokkaampaa.

Julkaistu: 27.11.2014

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.