Tuulilasi

Auton tuonti

Tapio Ketonen

Kysymys:

Löysin vanhan ja mieleisen auton Hollannista (vm. -66). Mitä papereita pitää saada mukaan tulliselvitykseen, miten määritellään autoveron määrä ?

Miten pitää toimia jos aikoo auton saada museorekisteriin? Käydäänkö ensin tullissa ja sitten katsastuksessa vai päinvastoin?

Näytä vastaus

Vastaus:

Kun auto tulee Suomeen ajamalla, ensiksi mennään tulliin  tekemään käyttöönottoilmoitus. Mukana pitää olla auton rekisteröintipaperit sekä ostopaperit, joilla todistat, että kyseessä on sinun autosi eikä esimerkiksi varastettu ajokki. Tulli antaa paperit, joilla voit ajaa autosi kotiin kaikessa rauhassa, jos autossa on voimassa oleva rekisteröinti ja liikennevakuutus. Muutaman päivän sisällä sinun pitää tehdä autostasi autoveroilmoitus. Jos haluat jatkaa ajamista, joudut ulkomaisten siirtokilpien käyttöajan päätyttyä hankkimaan autoon suomalaisen liikennevakuutuksen ja punakirjaimiset siirtomerkit katsastusasemalta.

Käytännön toimista kannattaa hankkia tietoa Tullin nettisivuilta osoitteesta www.tulli.fi, etusivulta edelleen kohtaan yksityisille > autoverotus. Tästä pääsee tuolle sivulle suoraan.

Autoveron määrä on aina jännittävä asia, mutta noin vanhassa autossa se jää kyllä hyvin pieneksi. Verotusarvo kun määräytyy vain iän eikä historiallisen arvon perusteella.

Kun autoveropäätös on tullut ja olet maksanut autoveron, auto pitää viedä rekisteröintikatsastukseen. Jos olet epävarma kunnosta, voit mennä katsastukseen hieman aiemminkin, että saat aikaa korjauksiin. Autoa ei kuitenkaan saa rekisteriin ennen kuin autovero on maksettu.

Pienenä vihjeenä: Ota kaikista auton papereista kopiot itsellesi. Kun auto rekisteröidään, joudut luovuttamaan ulkomaisen rekisteröintitodistuksen katsastusasemalle. Siinä voi kuitenkin olla hyvää tietoa esim. museorekisteröintiä ajatellen.

Kun auto on rekisteröity, voit teettää sille museoautokatsastuksen. Ensiksi auton pitää olla museoautotarkastajan hyväksymä, sitten katsastusasemalla käytännössä vain todetaan, että  Siitä löytyy lähempää tietoa Suomen Automobiili-Historiallisen Klubin sivuilta osoitteesta www.sahk.fi.

Julkaistu: 15.1.2011

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.