Tuulilasi

auton täristys kovalla nopeudella

Tapio Ketonen

Kysymys:

Tiedän hyvin että Suomen maanteillä on 120 km/h on maksimi, mutta kukapa ei tyhjällä motarillla ajaisi välillä lujempaa ainakin kokeillakseen auton toimintakykyä. Kysymys: mistä voisi olla kysymys kun auto alkaa hieman täristää 140:n nopeudessa ja tärinä häipyy saman tien kun laskee nopeuden takaisin 120:een?

Jos oletetaan että tärinä ei tule tien epätasaisuuksista vaan autosta, mikä voisi olla sen syy? Renkaat, rengaskulmat, moottorissa jokin, vika jopa? Kannattaako asiaan reagoida, lähinnä tiedustan sitä siksi että mietityttää että onko täristys (aika lievää se kuitenkin on) oire jostakin alkavasta tai piilevästä viasta. Auto on Ceed Kia, farkku vm. 2009, 1,6 l bensakone, ajettu 110 000 km, hyvin ja viattomasti toiminut.

Näytä vastaus

Vastaus:

Kyllä tuo nopeudesta riippuva täristys yleensä viittaa tasapainotukseen. Varsinkin jos se esiintyy useissa eri paikoissa samanlaisena, silloin ongelma on joko renkaiden tai vetoakselien tasapainotuksessa. Vetoakselin niveletkin saattavat kuluneina tai vaurioituneina saada täristystä aikaan.

Julkaistu: 11.10.2014

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.