Tuulilasi

Auton sisätila lämmitin.

Tapio Ketonen

Kysymys:

Kysyisin Motron 1200 W sisätila lämmittimestä litteä malli minkä laatuinen se on. Laitehan on Kiinalainen, voiko siihen luottaa, saisin uuden tosi halvalla. Pysyykö tällä teho määrällä ikkunat sulana kovemmilla pakkasilla,entä missä Defa valmistetaan nykyään.

Näytä vastaus

Vastaus:

Valmistusmaalla ei ole väliä, mutta sikäli tilanne on nyt huonompi kuin ennen EU-aikaa, että muinainen Sähkötarkastuslaitos tarkasti kaikki sähkölaitteet viimeisen päälle ankarasti. Toki siinä oli paljon liioiottelua, vaatihan se esimerkiksi painepesureille jalustan, jolla ne piti asettaa vähintään 20 cm lattiatason yläpuolelle. Myös diaprojektorien (muistaako joku vielä sellaisen laitteen? testaaminen olosuhteissa, jollaisia löytyy käytännössä vain saunan parvesta, ei tuntunut kovin järkevältä.

Mutta ei ole kovin hyvä nykyinenkään menettely, jossa joku herra Epäselvä Nimikirjoitus tai Mr. Chung takaa ja vakuuttaa, että laite täyttää kaikki Euroopan turvallisuusvaatimukset, ja tällä perusteella laitteeseen on liimattu CE-merkintä. Tosin tuo ennakkotarkastuksen poistuminen laski merkittävästi sähkölaitteiden hintoja, eikä suomalaisia alkanut kuolla kuten russakoita pakkasella, kuten Sähkötarkastuslaitoksen tutkijat pelottelivat.

On sinänsä yhdentekevää, missä maassa jokin tuote on valmistettu, ei valmistusmaa takaa tai heikennä laatua. Jos kyseessä on hyväksytty laite, niin ainakin palovaluutus korvaa, jos vahinko sattuu – sikäli mikäli vakuutukset nyt yleensä jotakin korvaavat.

Vakuutusyhtiöt käyttävät seuraavanlaista ehtoa ohjeissaan. Tämä teksti on kopioitu suoraan Vakuutusyhtiöiden keskusliiton sivuilta www.vakes.fi:

Hyväksyttyjä lämmityslaitteita ovat verkkovirralla toimivista laitteista nimenomaan ajoneuvokäyttöön tarkoitetut laitteet (ajoneuvojen sisätilalämmittimissä on suojatut hehkulangat ja yleensä teksti “Auton sisätilalämmitin”)

1200 wattia riittää mainiosti tärkeimpään eli pitämään auton lasit kirkkaina. Jos halutaan nostaa lämpötila jonnekin 25-30 asteeseen, niin silloin tarvitaan huomattavasti suurempi teho, mutta siinä ei ole järkeä.

Julkaistu: 12.2.2013

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.