Tuulilasi

auton seisottaminen talvella

Tapio Ketonen

Kysymys:

Joudun jättämään Fiat Puntoni kerrostalon pihalle 3 kuukaudeksi (tammi-maaliskuu) ulkomaanmatkan ajaksi.

  • a) kannattaako auto peittää (kokopeite on jo hankittu)?
  • b) irroitanko akun ja vien lämpimään/irroitanko miinusnavan? Miten nämä toimenpiteet tehdään?

Olen tumpelo vanhempi naishenkilö ja olisin hyvin iloinen helppotajuisesta vastauksesta.

Näytä vastaus

Vastaus:

Aivan ensimmäiseksi auto kannattaa pestä kunnolla ja myös vahata kunnon vahalla. Hyvä vahakerros suojaa auton maalipintaa, ja kyllähän kokopeite antaa lisäsuojaa ulkoisten vaurioiden varalta. Miinuspuolella on peitteen aiheuttama hautova vaikutus. Kannattaa myös huolehtia, että peite ei tuulen sitä heiluttaessa pääse hankaamaan maalipintaa, eli kiinnitys on syytä vetää riittävän kireälle.

Auton sisäpuolen kuivuudesta kannattaa myös huolehtia ennen pysäköintiä. Kosteutta sinne kertyy joka tapauksessa, mutta jos lattiamatot ovat jo valmiiksi kosteat, kosteushaittoja esiintyy taatusti enemmän. Paras keino on ajaa autolla jokin pitempi matka juuri ennen seisomaan jättämistä, sillä lämmityslaitteesta tuleva lämmin ilma kuivattaa sisätiloja tehokkaasti.

Akkua ei välttämättä kannata irrottaa ja viedä pois, mutta se miinuskaapelin irrottaminen navasta kyllä on hyvä asia. Sehän onnistuu avaamalla kiinnitysmutteria ja nostamalla akkukenkä irti navasta. Jotenkin pitää myös varmistaa, ettei kaapeli pääse itsekseen vetämään akkukenkää napaan kiinni.

Nykyaikainen auto kuluttaa virtaa myös seistessään, ja akku menee tuossa ajassa todennäköisesti tyhjäksi, jos akku jää kytketyksi. Täyteen ladattu akku säilyy kylmässä oikein hyvin, eikä se tyhjenekään vielä tuossa ajassa itsekseen. Lämmin tila on akun säilytykseen huonompi ratkaisu.

Julkaistu: 10.10.2011

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.