Tuulilasi

Auton seisottaminen

Tapio Ketonen

Kysymys:

Mitä kaikkea haittaa on auton seisottamisesta ja miten pitkää seisotusaikaa voidaan pitää autolle haitallisena?

Näytä vastaus

Vastaus:

Uusiakin autoja haittaa bensan vanheneminen, se menettää seistessään ominaisuuksiaan ja mm. käynnistyminen tulee vaikeammaksi. Vanhemmilla autoilla ongelmaksi nousee ennen kaikkea jarrujen ruostuminen ja mahdollinen jumittuminen, varsinkin jos jarruneste on ikääntynyttä ja sisältää vettä. Se saa aikaan ruostumista, jarrusylinterien männät eivät liiku.

Käytännössä ensimmäisiä haittaavia asioita on akun tyhjeneminen. Nykyaikaiset autot kuluttavat aina hieman sähköä, ja monissa autoissa parin viikon seisotus voi saada akun tyhjenemään. Pitkään tyhjänä seissyt akku saattaa vaurioitua niin, ettei se enää ota varausta vastaan ja on vaihdettava uuteen. Jos säilytyspaikka on kostea, autoon voi ilmaantua myös kosteus- tai homevaurioita pitkän säilytyksen seurauksena. Eli jos autoa seisotetaan, paikan pitäisi olla kuiva ja mahdollisimman tasalämpöinen.

Julkaistu: 18.4.2014

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.