Tuulilasi

Auton palauttaminen liikennekäyttöön

Tapio Ketonen

Kysymys:

Terve! Minulla on ollut auto poistettuna liikennekäytöstä jo toista vuotta Nyt ajattelin mennä katsastusasemalle katsastamaan auton sekä ottamaan sen takaisin liikennekäyttöön. Saanko lain mukaan ajaa autolla katsastusasemalle varaamalla ajan ennakkoon? Entäs Jos auto hylätäänkin katsastuksessa, saanko ajaa käyttökieltoon menevällä autolla korjauspaikalle takaisin?

Näytä vastaus

Vastaus:

Ensiksi sinun pitää käydä katsastusasemalla auton paperien kanssa ja ilmoittaa ajokkisi jälleen liikennekäyttöön. Voit samalla reissulla varata autolle katsastusajan, ja kunhan asemalla on tieto ajanvarauksesta, voit ajaa autosi määräaikana katsastukseen. Jos poliisi pysäyttää, eikä usko selitystäsi, hän voi soittaa katsastusasemalle saadakseen varmistuksen asialle.

Jos autoa ei hyväksytä katsastuksessa, katsastusmies kirjoittaa automaattisesti ajoluvan, jolla auton voi ajaa annettavan määräajan puitteissa ajaa jonnekin, tilanteesta riippuen korjattavaksi tai vaikka romutettavaksi. Poikkeuksena on ainoastaan se tilanne, että auto on ajokelvoton, eli jos esimerkiksi jarrut eivät toimi. Silloin autolla ei saa ajaa minnekään.

Uutta katsastusta varten pitää jälleen varata aika katsastusasemalta. Vaikka katsastusasema ei ottaisikaan aikavarauksia, he voivat silti kirjata muistiin, että olet aikeissa tuoda auton sinne katsastukseen. Poliisin soittaessa he voivat vahvistaa, ettet puhu joutavia.

Julkaistu: 15.4.2010

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.