Tuulilasi

Auton osto Ruotsissa Suomea halvempaa

Tapio Ketonen

Kysymys:

Olemme muuttamassa Ruotsista takaisin Suomeen keväällä 2009. Meillä on tarkoitus hankkia uusi henkilöauto. Kannattaisiko/voisimmeko ostaa auton verottomana Suomesta? Mitä veroja ja maksuja meidän on suoritettava ensinnäkin täällä Ruotsissa ja sitten vielä, kun tuomme auton Suomeen? Autojen ovh hinnat tuntuvat edelleenkin olevan edullisemmat Ruotsissa veroalen jälkeenkin. Kaikkine kustannuksineen olisiko auton osto täältä Ruotsista kuitenkin vielä edullisempaa?

Näytä vastaus

Vastaus:

Ilman muuta auto kannattaa ostaa Ruotsista. Siellähän autosta peritään vain arvonlisävero eli moms, joka on vain 25 %. Suomessa on edelleen autovero, joten veroja menee paljon enemmän.

Auton voi ostaa mistä EU-maasta tahansa ja rekisteröidä Ruotsiin. Siellä perittävistä maksuista löytyy tietoa Vägverketin sivuilta. Auton voi tuoda muuttotavarana Suomeen verotta, jos auto on ollut omistuksessa vähintään puoli vuotta ja jos siitä ei menisi autoveroa enemmän kuin 13 450 euroa. Muuttoauton verosta näet vähennetään tuo määrä.

Tarkempia tietoja muuttoauton verotuksesta löytyy Tullin nettisivuilta (jos ne sattuvat toimimaan, tätä kirjoitettaessa eivät toimi) tai autoverolain 25 pykälästä. Laki löytyy Finlexistä (www.finlex.fi).

Julkaistu: 3.1.2008

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.