Tuulilasi

Auton omiin umpioihin ei yleensä saa laillisesti jälkiasennettua xenoneita

Tapio Ketonen

Kysymys:

Sivuillanne oli vastaus ettei omiin umpioihin saa laillisesti asentaa jälkiasennus xenoneita. Kuitenkin autossani on umpion lasissa sekä HC että DC merkintä joka katsastusmiehen mukaan salli umpiossa sekä halogeenit että xenonit. tietenkin xenonit tulee olla e-hyväksyttyjä mutta sellaisia löytyy myös h7 kantaisia jotka sopivat em umpioon. Automaattisesta korkeudensäädöstäkin selviää autossani 205 € arvoisen anturin asennettuaan. Joten Kysyn että oliko hieman harhaanjohtavaa ilmoittaa ettei auton omiin umpioihin saa asennettua mitenkään laillisesti jälkiasennus xenoneita?

Näytä vastaus

Vastaus:

Mielestäni ei ollut lainkaan harhaanjohtavaa kertoa, ettei omiin umpioihin saa laillisesti asennettua kaasupurkausvaloja. Toki olisi ollut parempi lisätä siihen sana yleensä. Tuo tapaus on kuitenkin niin poikkeuksellinen, että kyseessä lienee se säännön vahvistava poikkeus.

Hieman kyllä ihmettelen, jos todellakin sellaisia H7-polttimoiden kiinnikkeisiin sopivia xenonpolttimoita on olemassa ja varustettuna oikeilla E-hyväksynnöillä. ECE-määräykset kun yleensä aika tarkkaan määrittävät myös polttimoiden kannan muodon. Tarkoitus nimenomaan on ollut, että kaasupurkausvaloissa käytetään vain niille erityisesti sovitettuja valonheittimiä.

Olisit tietenkin voinut kertoa autosi merkin ja mallin, niin voisin tarkistaa asian maahantuojalta.

Julkaistu: 15.4.2008

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.