Tuulilasi

Auton muunti ulkomaille

Tapio Ketonen

Kysymys:

Myyn pakettiauton puolalaiselle kohta. Riittääkö minulle pelkkä " perinteinen" luovari että saan vakuutukset poikki. Mitäs jos puolalainen ei rekisteröi ikinä pakua niin jääkö se kummittelemaan minun nimille ja ne verot ja vakuutukset.Tässä ei ole huijausta kyseessä , kaveri tulee paikan päälle ja antaa rahat käteen, mutta mietityttää noi paperi asiat.

Näytä vastaus

Vastaus:

Periaatteessa homman pitäisi sujua niin, että kirjoitat rekisteröintitodistuksen kakkos- eli luovutusosaan nimesi ja ostajan tiedot, ja sitten otat siitä parikin kopiota. Trafi toivoo, että otat autosta rekisterikilvet ja viet ne katsastusasemalle yhdessä rekisteröintitodistuksen luovutusosan kopion kanssa. Autolle tehdään liikennekäytöstäpoisto, ja sitten se jää ikiajoiksi kummittelemaan nimelläsi Suomen rekisteriin. Tosin perään tulee huomautus, joka kertoo, että rekisteriin merkitty omistaja ilmoittaa myyneensä auton.

Vasta jos ostaja rekisteröi auton Puolassa, sikäläisen Trafin pitäisi ilmoittaa Suomen Trafille reksiteröinnistä, ja vasta sitten auto poistuu Suomen rekisteristä. Puola on EU-maa, ja sieltä ilmoitus voi tullakin. Jos auto myydään vaikkapa Afrikkaan, sieltä tuskin tietoa tulee. Ainakin sinnepäin syksyllä 2008 myymäni Corolla on edelleen rekisteritiedoissa minun omistuksessani. Vakuutusyhtiöstä ei ole ollut mitään riesaa, palauttivat maksunkin myyntipäivän perusteella.

Julkaistu: 12.1.2014

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.