Tuulilasi

Auton kulutuserot eri oktaanisella bensiinillä

Auton kulutuserot eri oktaanisella bensiinillä

Tapio Ketonen

Kysymys:

Olen kokeillut Skoda Fabia 1.2 fsi ja automaatti vaihteisella  autolla vertailla kulutusta 95 E oktaanisen bensan ja 98E oktaanisen bensiinin kulutus eroja. 98 oktaanisen bensiinin kierrokset tyhjäkäynnillä ovat 200 kierrosta pienemmät , kuin 95E bensiinillä . Samoin kulutusmittari näyttää noin 0,2 desin eroja  tuon 98e oktaanisen hyväksi. Siis annetenko meille oikeaa tietoa todellisesta kulutus eroista noiden kahden besiini laadun mukaan?

Näytä vastaus

Vastaus:

Pelkkä oktaanilukujen ero ei vaikuta kulutukseen autossa, jossa alempikin oktaaniluku riittää, ja jossa ei ole ahdinta. Mutta nykyisin 98-oktaanisessa bensassa on etanolin osuus 5 % ja 95-oktaanisessa 10 %, joten teoriassa polttonesteiden lämpöarvoissa on pienoinen ero. Etanoli tuottaa energiaa noin 2/3 bensiinin energiasta, joten periaatteessa 95E10-bensaa tarvitaan vajaa 2 % enemmän.

Käytännössä noin pienten kulutuserojen mittaaminen onnistuu oikeastaan vain laboratoriossa, maantiellä olosuhteet vaihtelevat niin paljon, että erilaiset virhetekijät vaikuttavat kulutukseen paljon enemmän. Mutta periaatteessa havaintonne on toki oikean suuntainen. Kulutusero tuntuu jossain määrin suurelta. Jos arvioimme auton kuluttavan vaikkapa 7 l/100 km, tuo 2 % tekisi eroksi  0,14 l/100 km. Mutta kuten totesin, käytännön ajossa kulutuslukemiin tulee aina hieman epätarkkuutta.

Julkaistu: 26.10.2012

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.