Tuulilasi

Auton alustan pesu

Auton alustan pesu

Tapio Ketonen

Kysymys:

Kannattaako auton alustaa pestä ja kuinka usein? Edesauttaako se ruostumista jos alustaa ei koskaan pestä? Ymmärsin auton ohjekirjasta, että alustaa ei suositellä pestäväksi painepesurilla, mutta olisiko järkevää esim. pestä paikkoja letkulla ja jollain liuotinpesuaineella (kuten Wurth Pineline tehopesu)? Ovatkohan huoltoasemien alustapesut mistään kotoisin?

Näytä vastaus

Vastaus:

Painepesuria ei pidä käyttää missään sellaisessa paikassa, jossa on vaarana veden joutuminen laakereihin ja niveliin. Kova painevesisuihku saa esimerkiksi pallonivelten suojuskumit tai laakereiden suojukset myötäämään, jolloin vesi pääsee sellaisiin paikkoihin, joihin sen ei pitäisi päästä. Jos vettä pääsee niveliin tai laakereihin, se alkaa ruostuttaa laakeripintoja. Tästä seuraa niiden ennenaikainen vaurioituminen.

Painepesurin kovaa vesisuihkua ei saa suunnata mihinkään kumiosiin, ja tämä koskee myös renkaita. Suihkun voima toki heikkenee nopeasti etäisyyden kasvaessa, mutta aivan läheltä suihkutettavalla suuritehoisen pesurin pistemäisellä suihkulla on niin suuri voima, että se voi vaurioittaa kumiosiakin. Saahan sillä jopa leikattua laudan poikki.

Alustan ei tarvitse olla mitenkään erityisen puhdas, mutta paksut likakerrokset pitää sieltä saada pois. Tähän riittää pelkkä letkusta tuleva vesi, mitään pesuaineita ei tarvita. Kriittisiä kohteita ovat lähinnä lokasuojien ulkoreunojen taitteet ja muuallakin olevat kuraa keräävät lokerot. Paksu kurakerros toimii hyvänä syntymähauteena ruosteelle.

Julkaistu: 26.12.2012

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.